h1

Pelaatko roolipelejä? Saatat olla saatananpalvoja-teini.

tiistai, 23. Tou, 2006

Luin tänään mielenkiintoisen artikkelin, joka käsitteli amerikkalaista roolipelaavaa nuorisoa vastaan suunnattua kampanjaa erityisesti vuosina 1988–1992. Hyökkäilyn järjestelmällisyydestä kertoo jotain se, että nuorten hyvinvoinnista huolta kantava piiri kattoi Yhdysvalloissa niin koulut, kirkot kuin vanhempainyhdistyksetkin. Uskonnollinen oikeisto pääsi puuttumaan peliin erityisesti B.A.D.D.-nimisen organisaation kautta.

Mistä kuvittelisit lyhenteen olevan peräisin? No luonnollisesti sanoista Bothered About Dungeons and Dragons.

Vuonna 1982 16-vuotias koulupoika Irving Lee ”Bink” Pulling teki itsemurhan, ja hänen äitinsä Patricia Pulling päätti haastaa Dungeons&Dragonsin taustayhtiön TSR:n oikeuteen poikansa kuolemasta. D&D:n ohella Irvingin ja useiden muidenkin nuorten traagisiin kohtaloihin olivat äiti Pullingin mukaan vaikuttaneet erityisesti heavy metal, pakanallisuuden leviäminen ja satanistisiin rituaaleihin aina olennaisesti kuuluva hyväksikäyttö.

Kaikessa ytimekkyydessään B.A.D.D. ja muut reippaat moraalinvartijat syyttivät roolipelaajia murhista, itsemurhista, huumeiden käytöstä, saatananpalvonnasta sekä kirkosta ja kristillisestä uskosta vieraantumisesta.

Niinpä vähintä mitä voitiin tehdä oli toimittaa huolellisesti laadittu ”näin tunnistat saatananpalvoja-teinin” -ohjeisto USA:n poliisiasemille.

Ja here goes. Vaikka testikaavake on jo vuodelta 1988, sitä voi varmasti soveltaen yhä käyttää. Jos tunnistat näistä luonnehdinnoista itsesi, olet yksi niistä.

THE WHO WHAT WHEN WHERE AND HOW OF TEEN SATANISM

WHO
1. Adolescents from all walks of life.
2. Many from middle to upper middle class families
3. Intelligent
Over or Under Achievers
Creative/Curious
Some are Rebellious
Some have low self esteem and are loners
Some children have been abused (physically or sexually)

WHEN does this occur?
It appears the ages most vulnerable are 11-17

WHERE?
1. Public places such as rock concerts, game clubs in communities or at school.
2. Private parties at a friend’s home.

HOW?
1. Through Black Heavy Metal Music
2. Through fantasy role playing games like Dungeons & Dragons (R)
3. Obsession with movies, videos, which have occult themes
4. Collecting and reading/researching occult books
5. Involvement with “Satanic Cults”, [sic] through recruitment
6. Some are born into families who pratice [sic] “satanic cult rituals”

TWO BASIC PRINCIPLES APPLY HERE “Law of Attraction” and the “Law of Invitation”

WHAT can be expected?
1. Obsession with occult entertainment
2. Minor to major behavior disorders
3. Committing crimes and status offenses such as:
A. Running away
B. Graverobbing (such as bones)
C. Breaking and entering to steal religious artifacts or sometimes stealing small items to prove loyalty to the group
D. Defacing public or private property using “Satanic Graffetti [sic]” or related Graffetti [sic]
E. Threatening to kill (self or others, self mutilation is very common)
F. Aggression directed towards family, teachers and authority figures
G. Contempt for organized religion
H. Supremist attitudes
I. Kidnapping or assistance in kidnapping
J. Murder
K. Suicide pacts among members of the group

WHAT can we do?
1. Document all information relating to occult involvement (even if it does not appear relevant at the time)
2. Keep an open mind
3. Stay objective
4. Never assume that an individual is acting along [sic] until all other information surrounding the case and individual has been fully investigated.
5. If individual is involved in “satanic activity,” he/she will deny a great deal to protect other members of the group as well as the “satanic philosophy”.[sic]
6. Have a team approach, work with a therapist, a clergymen and other helping professionals.
7. Educate the community so that potential tragedies might be avoided.

Lähteet:

Michael Stackpole: ”The Pulling Report.” Game Manufacturers Association of America (GAMA).

David Waldron: ”Role-Playing Games and the Christian Right: Community Formation in Response to a Moral Panic.” Journal of Religion and Popular Culture. Vol. 9, Spring 2005.

Mainokset

15 kommenttia

 1. Ehkä vieläkin huolestuneempi pitäisi olla siitä, että tuollaiset järjestöt integroituvat agendallaan osaksi virallisia instituutioita; järjestö katoaa kun agenda on tullut osaksi kansallista hygieniaa. Eipä silti, ropettaminen tuntuu sekin muuttuneen ”vain” yhdeksi osakulttuuriksi muiden joukossa ja etenkin fantasiabuumin myötä menettäneen osan DIY-innostuksesta.


 2. Olet oikeassa, M.G. Tuo Waldronin artikkeli kannattaa lukea loppuun asti, sillä tekstissä on kiinnostavaa pohdintaa moisen moraalipaniikin laajemmistakin kulttuurisista merkityksistä. Kirjoittajan mukaan ropeja kohtaan tunnettu kristillissävytteinen pelko ja viha ovat vaikuttaneet muun muassa useiden pseudo-goottilaisten pelien, kuten Vampire: The Masqueraden, sisältöön ja hahmoihin.

  Ja sehän tässä onkin huolestuttavaa, miten näppärästi mediapaniikit A. toistavat itseään ja B. sujahtavat osaksi mediasta (ja nuorisosta) käytäviä poliittisia keskusteluja eri aikoina ja eri paikoissa.


 3. Tämä aloituskommenttini perustuu pelkkään otsikkoon, pääsi nuo yölliset unet vähän lipsumaan, mutta joo-i, on niitä roolipelejä tullut pelattua, olenko saaatana paloja?


 4. No näytät kyllä olevan saatana paloina… hajalla, rikki jne. :) No ei vaiskaan. Toivottavasti olet hyvissä ruumiin ja sielun voimissa, oikeasti.


 5. No nyt on voipunut olo, mutten ehkä ihan niin pirun paloissa. :)

  Ja muuta sellasta. Mutta tosiaan, ihminen pelkää sitä mitä ei ymmärrä, ja nuo jenkit eivät tunnu paljoakaan ymmärtävän, vieläkään.


 6. Tahtomatta tehdä liian jyrkeviä rinnastuksia uuden ajan alun (huom!!! ei keskiajan) noitavainoihin, mutta jotain 1600-luvun noituusselontekoja (tai miksei jotain nykypäivän terroristiselvityksiä) tuli ikävästi mieleen erityisesti kohdasta ”Never assume that an individual is acting along [sic]” (eli epäiltyihin mukaan myös naapurit ja kylänväki) sekä seuraavasta kohdasta, jossa sanotaan että yksilö pyrkii salaamaan tietoa (= on vain saatava epäilty puhumaan, koska se on kuitenkin syyllinen).


 7. Niinpä niin, on toki oletettavaa, että epäilty on syyllinen, sillä miksi hän muuten olisi edes epäiltynä? Sitä paitsi harvathan rikollisetkaan toimivat loppujen lopuksi yksin, joten ilman muuta ainakin vanhemmat, kummit, muinaiset ala-asteen opettajat ja naapurit on laitettava epäillyn teoista vastuuseen myös.

  Äsh, älä yritä, niinhän se oli, että pimeällä keskiajalla ne niitä naisia poltti noitina rovioilla. Ja se johtui siitä, että ne heikot miehet pelkäsi ja vihasi niitä. Ja nyt tuli muuten mieleen, että joskus kun kysyttiin tavallisilta talliaisilta Turun kaduilla, että mitä tulee mieleen sanasta ”keskiaika”, yksi vastasi epäröimättä: giljotiini.


 8. [quote] ”niinhän se oli, että pimeällä keskiajalla ne niitä naisia poltti noitina rovioilla” [/quote]

  Niin, ja Neuvostoliiton keisari Aleksanteri Suuri kävi vanhoilla päivillään avaamassa Porvoon valtiopäivät.

  Raisa Toivon tuore väikkärihän tuo nyt vähän valoa jopa pimeälle 1600-luvulle…
  http://www.uta.fi/laitokset/kirjasto/vaitokset/2006062.html


 9. Häähää, ei Neuvostoliitossa ollut keisareita, vaan TSAAREJA!!!


 10. JO NYT ON PERKELE! oonko mä vittu saatananpalvoja jos kuuntelen death/black metallia, pelaan roolipelejä (ja doomia),oon yksinäinen, eristäytyvä ja agressiivinen. seniilit höpisee mitä sattuu ja jos vittu kajahtaa dimmu borgirin sulosäveliä lapsen huoneesta niin heti ollaan iha paniikissa ja päivitellään vaa ”voe helevetti meiän lapsi on saatananpalvoja!!!”


 11. Niin, tämä juttuhan kertoi oikeastaan juuri vanhempien ja muiden kasvattajien hysteerisistä reaktioista kyseisiä toimintoja kohtaan… ja tarkoituksena oli lempeän pilkallisesti kritisoida näitä reaktioita (joista esim. tuo kyselykaavake on yksi esimerkki).

  Eli ei, kukaan ei ajattele sinun olevan oikeasti saatananpalvoja, ainakaan nyt 2000-luvun Suomessa. Jos olisit sattunut syntymään jonnekin pimeään Yhdysvaltain keskilänteen, niin sitten joku ehkä saattaisi ajatellakin…


 12. juuh olisin kyl niin saatananpalvoja että voi kiesus mutta rooli pelejä en ymmärrä miten ne liittyy tähän? mut siis melko hölmöä ellen sanoisi…


 13. Hölmöäpä hölmöä. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vaikeampi tosiaankin on ymmärtää, miksi jotkut ovat ottaneet niin kovasti pulttia roolipelien kaltaisista jutuista. Ehkä se on se uusi ja suosittu, mikä ihmisiä pelottaa…


 14. niin kaipa kaikki ei ole ihan terveitä…


 15. Well, such is life.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: