h1

Peto ja hirviöt

maanantai, 5. kesäkuu, 2006

Iik! Huomenna on kuulkaa vaarallinen päivä. On 6.6.2006. YLE:n kurttukulmaisten uutisankkureiden mukaan saatananpalvojat aikovat aktivoitua ainakin tuikkaamalla puukirkkoja tuleen ja kuuntelemalla aggressioihin yllyttävää heavy metalia. Peto voi yrittää yllättää missä tahansa, vaikkapa hevarin käsimerkissä. Tarkkaile sinäkin siis ympäristössäsi esiintyvän epäilyttävän toiminnan ilmenemistä! Mosh.

Olen vilpittömästi pahoillani, mutta minun on nyt pakko kirjoittaa vielä valtakunnan virallisista hirviöistä, Lordista. Olen tähän mennessä onnistunut lähes kaikilla lihaksillani välttelemään aiheen julkista kommentointia (jos yhtä pientä ”mediatutkija kertoo totuuden” -radiohaastattelua ei nyt lasketa mukaan [link so not submitted]).

Hesarin eiliset sunnuntaisivut nimittäin lupsauttivat julkisuuteen oikein monsteriutta luotaavan syväanalyysin. Toimittaja Ritva Liisa Snellman oli käynyt jutustelemassa valtavan monien arvostettujen dosenttien kanssa. Yksi haastatelluista, Yhteiskuntapolitiikka-lehden päätoimittaja Matti Virtanen sai sanottua, että Lordin voitto oli hänen mielestään iso juttu. Nyt, pari viikkoa myöhemmin, hän on yhä sitä mieltä, että Lordin voitto on iso juttu. Ja isot jutut, ne tuottavat suuria tunteita.

”Kyllähän tässä on monenlaisia tunteita nähty”, sanoo myös dosentti Matti Myllykoski samassa jutussa. Lordin biisin sanoitus on tämän Uuden testamentin eksegetiikan tutkijan mukaan ”spektaakkelimainen, naiivi, […] ja se perustuu mytologiaan.” Myllykoski liittää Lordin menestyksen samaan sarjaan Harry Potter -eskapismin kanssa.

Mutta ketkä niitä suuria tunteita oikein kokivat? No, tietenkin nuoriso. Nuori kuulijakunta, aktivistit, juorujournalismiin kyllästyneet, yksityisyyden suojaa vaalivat ja tietysti häiriköt. Ja yllättäen myös vastakulttuuriset kuluttajat.

HS:n analyysi – syvä vai syvältä?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: