h1

Internet on päihde

torstai, 8. kesäkuu, 2006

”Netissä voi pitää hauskaa, saada ystäviä tai löytää jopa seurustelukumppanin”, valistaa Päihdelinkin sivulla A-klinikkasäätiön tiedotuspäällikkö, valt. lis. Teuvo Peltoniemi. Teuvo ei kuitenkaan ole kirjoittanut sivustolle tarkoituksenaan kertoilla mitä kaikkea mukavaa netissä voi tehdä. Sillä tiesithän tämän: internet on vaaraksi.

Internetiin voi Päihdelinkin mukaan kohdistua hallitsematonta ja pakonomaista käyttöä, joka aiheuttaa haittoja myös muilla elämänalueilla. Siis myös muilla elämänalueilla kuin internetin käytössä?

Mitä jos nettiriippuvuudella kokee olevan vain positiivisia vaikutuksia itse internetin käyttöön? Entä jos addiktionsa pystyy sublimoimaan offlineakin rikastuttavaksi online-elämäksi, joka parhaimmillaan jalostuu rahallisestikin tuottavaksi toiminnaksi? (Koska rahahan on kaiken mitta.)

Tätä tilannetta on nyt itse kunkin hyvä pysähtyä miettimään. Sillä riippuvuus voi Teuvon mukaan syntyä monenlaisiin asioihin: verkossa solmittuihin ihmissuhteisiin, nettipelaamiseen, tiedonhakuihin, online-seksiin, chatteihin ja pakonomaiseen sähköpostin tarkasteluun. Touché! Tämän kirjoittajalle uhkaa nyt käydä kuin sille entiselle psykologian opiskelijalle, joka tenttikirjaa lukiessaan löysi itsestään jok’ikisen psyykkisen häiriön oireet. (No, kyberseksin harrastamiseni on kyllä toistaiseksi ollut aika rajoittunutta.)

Jotta nettiriippuvuutta – tuota vakavaa yhteiskunnallista ongelmaa – vastaan voitaisiin taistella, on Päihdelinkki konstruoinut sivuilleen Nettiriippuvuus-testin. Itsesi lisäksi voit testata myös puolisosi ja lapsesi. Voin lämpimästi suositella testin tekemistä, sillä sen kysymykset avaavat aivan uudenlaisia näkökulmia hyvään elämään.

Katsokaa vaikka näitä esimerkkejä:
2. Kuinka usein laistat kotitöistä, jotta voisit viettää enemmän aikaa netissä?
(Imuroisinko vai irkkaisinko, vaikea valinta!)
10. Kuinka usein pakenet elämänongelmien miettimisestä mukavampiin Internet-ajatuksiin?
(Näitä asioita EI ole mahdollista yhdistää.)
12. Kuinka usein pelkäät, että elämäsi ilman Internetiä olisi tylsää, tyhjää tai ilotonta?
(No nyt kun kerran kysyt, niin…)
20. Kuinka usein käy niin kun et ole netissä, että tunnet itsesi masentuneeksi, alakuloiseksi tai hermostuneeksi, ja nämä tunteet kaikkoavat heti, kun jälleen pääset Internetiin?
(Siis oikeastihan internet on sellainen nappi päässä, että kun sitä vääntää, kaikki muuttuu hetkessä toiseksi. Mitä, eikö teillä?)

Tein kuitenkin testin, ja tässä tulos. Nähdään web-vastaanotolla.

Pistemääräsi: 64
Palaute: Internetin käyttösi saattaa aiheuttaa sinulle ongelmia. Sinun pitäisi pohtia, millä kaikilla tavoilla Internetin käyttö vaikuttaa elämääsi. Voit keskustella tilanteesta läheistesi kanssa tai yksityisesti web-neuvontamme ammattiauttajien kanssa.

Jaakko, kiitos ja anteeksi. Jään odottamaan analyysiasi.

[Disclaimer: Tämän tekstin tarkoituksena ei ole vähätellä internetin käytöstä aiheutuvia haittoja vaan kiinnittää huomiota siihen, millaiset asiat Päihdelinkin testissä nähdään ongelmiksi ja miten niiden tunnistamista ohjataan.]

7 kommenttia

 1. Omalla kohdalla mittari näyttää 52 pistettä. Onneksi sentään meille nettiriippuvaisille on ihan omat ammattiauttajat suoraan webissä, niin terapiakin hoituu suoraan kotisohvalta anonyymisti ja ilman, että tarvitsee keskeyttää sitä, mihin on jo koukussa: netissä roikkumista. :)


 2. Taidan olla tällä saitilla melkoinen friikki, sillä sain kasaan hävettävät 5 riippuvuuspistettä. Testin tulos oli kuitenkin, että ”Olet todennäköisesti Internetin kohtuukäyttäjä”. Pitäisikö tästä päätellä, että minussakin elää pienen lehmän sijasta SUURI potentiaali jäädä koukkuun internetiin. Miten muuten olisin onnistunut löytämään tuon saitin?! Todennäköisesti…minua siis epäillään…

  Harmillista että vanha kunnon Yölinjalla on kuollut ja kuopattu. Tirkistelynhaluani ravitakseni kuuntelin useamman vuoden Pekka Saurin klassikko-ohjelmaa, jonne tuntui soittavan melkoinen määrä netti- ja peliriippuvaista nuoria kansalaisia tai sellaisiksi identifioituvia/-tuja. Ne oli niitä tarinoita, että ”en ole poistunut täältä Varissuolta / Hervannasta moneen kuukauteen ja nyt alkaa pikkasen masentaa…Pekka mitä mun pitää tehdä?” Pekka yleensä kysyi lakonisesti, et’ ”ooks yrittäny laittaa virtaa pois siitä sun koneesta?” Voitte vaan kuvitella, miten hysteerinen saatoinkaan olla yön pimeinä tunteina!


 3. No nyt MINÄ olen hysteerinen!! Menin lataamaan koneelleni Tomb Raider: Legend -pelin saitilta Desktop-Laran (siis screeniä eestaas kävelevän ja keimailevan, noin 2 cm:n korkuisen pelitytsyn) ja nyt se puhui minulle:

  ”I’m surprised you get any work done at all – you seem to be surfing the internet all the time!”

  Voi jehna! Miten se tiesi!?? Äääh…


 4. Kimberly Young, jonka Caught in the Net -kirjan (1998) nettiriippuvuustestiin suomalainen testi perustuu, kirjoitti pari vuotta myöhemmin yhtä kekseliäästi nimetyn kirjan Tangled in the Web. Siinä Young käsittelee erityisesti kyberseksiriippuvuutta. Mukana on jälleen 20-kohtainen riippuvuustesti. Vaaravyöhykkeessä on jokainen: ”Cybersexual Addiction [Isoilla Kirjaimilla tietty] spans across age, gender, race – and culture – basically anyone with computer and modem is vulnerable [kirjoitettu ennen laajakaistayhteyksien yleistymistä kotitalouksissa]. However, highly creative individuals with active imagination or those who suffer from low self-esteem, body image dysfunction, childhood sexual abuse, depression, anxiety, obsessive-compulsive disorder or who grew up in a highly religious family or have a family history of addiction, are at greatest risk.”

  Varokaa siis netin seksichattien ja verkkopornon vaaroja – varsinkin, jos kuulutte luovaan luokkaan ja teillä on vilkas mielikuvitus!


 5. Kyberseksiaddiktio! Mikä viehättävä sana! Siinä tiivistyy ihailtavalla tavalla useita elämän peruspilareita: kyber — kaikki mikä liittyy tietotekniikkaan ja sen mahdollistamiin fantasioihin — seksi — tätä ei tarvitse edes selittää — ja addiktio — itsensä koukuttaminen se vasta on ihanaa! Aina kun on tukevasti addiktoitunut johonkin, elämä tuntuu sujuvan kuin leikki ja pelittävän omalla painollaan flow’n viemänä.

  Laitathan, Jaakko, linkin noihin testikysymyksiin, niin pääsen taas kokeilemaan, tulisiko tälläkin kertaa korkea pistemäärä eli hyvä tulos! Blogini lukijaimistossa on varmasti muitakin typistejä, joita kiinnostaa testata itsensä tässä suhteessa oikein tieteellisen vakavastiotettavalla tavalla.


 6. Tässäpä näitä linkkejä:
  Englanninkielinen testi http://www.netaddiction.com/resources/internet_addiction_test.htm (suosikkikysymyksiäni ovat ”3. How often do you prefer the excitement of the Internet to intimacy with your partner? 10. How often do you block out disturbing thoughts about your life with soothing thoughts of the Internet? 14. How often do you lose sleep due to late-night log-ins?”)

  Suomenkielisen testin (http://www.paihdelinkki.fi/testaa/netinkaytto) kysymykset ovat tylsempiä ja vähemmän seksuaalisesti vihjailevia (esim. ”3. Kuinka usein vietät mieluummin aikaa Internetissä kuin läheistesi kanssa? 14. Kuinka usein joudut tinkimään nukkumisesta öisten nettisessioiden vuoksi?”

  Kimberly S. Youngin kyberseksiaddiktiotestiä ei taida netistä löytyä mutta muita yksinkertaisempia kylläkin. Ks. esim. http://www.cybersexualaddiction.com/Tests/Cat.php

  Siitä sitten vaan testailemaan.


 7. Jiihaa! En edes ehtinyt vielä tehdä testiä, kun villiinnyin jo testisivun tervetulotoivotuksesta: ”How do you know if you’re already addicted or rapidly tumbling toward trouble?” Jesh! Tämä on niin loistavaa. Ei puhettakaan siitä, etteikö minulla tai muilla nettaajilla olisi ongelmia, on itsestään selvää, että ongelmia on, ja nyt tehtävänä on vain tunnistaa niiden vakavuus.

  Sitten jos — kun — ongelmia ilmenee, niin varmaan hoidon aloittaminen sujuu kätevimmin ostamalla heti alkuun tuo Caught in the Net -kirja :\Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: