h1

Akatemian tulevaisuustalkoot

keskiviikko, 21. kesäkuu, 2006

Käsiini sattui Suomen Akatemian lehti, A propos 2/2006. SA:han on norsunluusta nakutettu instituutio, jonka Suomen tieteelle vuosittain jakaman 200 miljoonan euron edessä korskeinkin tutkijanalku tuntee itsensä hyvin pieneksi ja nöyräksi.

Lueskelin lehteä siis hiljaisen kunnioituksen vallassa.

Pääkirjoituksessa SA:n pääjohtaja Raimo Väyrynen kertoo, kuinka tulevaisuus tehdään ja luodaan – vaikkakaan ei käskyttämällä. Tulevaisuustalkoohengessä Suomen Akatemia ja Tekes toteuttivat Finnsight 2015 -hankkeen, jonka tarkoituksena oli ennakoida tiedettä ja teknologiaa. Mukana projektissa oli jopa 120 eri alojen asiantuntijaa.

Jännitys tiivistyy. Mitkä ovat hankkeen tulokset, miten meidän suomalaisten käy? Lehden sivulla kahdeksan luvataan, että uusien teknologioiden olisi tarkoitus ratkoa tulevaisuuden Suomea kohtaavia niukkuuden ongelmia. Kertokaa jo, miten!

Finnsight-hankkeen Tieto ja viestintä -paneelin toinen puheenjohtaja, johtaja Kari-Pekka Estola Nokia Research Centeristä vastaa. ”Kun tarkastellaan kymmenen vuoden jaksoa, sen ainekset ovat todennäköisesti jo olemassa. Vaikeinta on ajastaa, miten ja milloin todennäköiset asiat tapahtuvat”, hän arvioi.

Tulevaisuuden ennustaminen on kuitenkin helppoa kun sen osaa: ”Paperi voi tulevaisuudessakin olla pohja viestinnälle, mutta siihen integroidaan uusia asioita kuten vaikka liikkuvaa kuvaa.” Ongelmaksi vain jää, miten valmiita ihmiset ovat ottamaan vastaan tämän kehityksen kehittymisen.

Ratkaisu on huomion kiinnittäminen tietoteknologian loppukäyttäjään. Käyttäjä nimittäin ratkaisee, mihin ja millä tavalla hän ottaa käyttöön teknologian uudet mahdollisuudet. Akatemia valistaa minua siitä, että tässä viestinnän tulvassa pyristellessään käyttäjän on itse saatava säädellä, mitä missäkin tilanteessa haluaa ottaa vastaan.

Selvä, kohdistetaan huomio loppukäyttäjään. Mutta mites oli sen tulevaisuuden kanssa? ”On otettava vakavasti tuottavuuden kasvattaminen uuden teknologian avulla”, korostaa Estola. ”Kymmenen vuoden päästä todella moni asia on ihan eri tavalla. On tärkeää, ettei valintoja tehdä vasta pakon edessä. Muutos on aina mahdollisuus.”

Tällaisen viisauden edessä olen sanaton.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: