h1

Soturi=kuningatar

sunnuntai, 25. kesäkuu, 2006

Boudicca's Sword

Tänään aion asettua tiiviisti television ääreen klo 16.10. Yle hemmottelee minua esittämällä dokumentin arkeologisista kaivauksista, jotka liittyvät ikeenien kuningattareen Boudiccaan.

Boudicca (/Boudica/Boadicea) oli naimisissa Englannin koillisosia ensimmäisen vuosisadan puolivälissä hallinneen Prasutagus-kuninkaan kanssa. Kun tämä vuonna 60 kuoli, hyökkäsivät aluelaajennuksia havitelleet roomalaiset joukot kelttiheimojen kimppuun. Boudiccaa ja hänen kahta tytärtään — jotka olivat perineet isänsä kruunun — nöyryytettiin pahemman kerran. Taipumisen sijasta Boudicca valitsi hyökkäyslinjan, ja hänet nimettiin roomalaisia vastaan nousevien armeijojen ylipäälliköksi.

Boudicca ei siis ollut mikään typerä tytönheitukka. Roomalaisen historioitsijan Dio Cassiuksen mukaan hän oli poikkeuksellisen älykäs, voimakas ja kookas. Lisäksi hänellä oli pitkät punaiset hiukset.

Alussa Boudiccan armeija tuhosi ja poltti menestyksekkäästi roomalaisten linnoituksia — niiden joukossa eräänkin Londiniumin tukikohdan. Vastustajia kaatui 70-80 000. Soturikuningattaren taru päättyi kuitenkin tylysti, kun roomalaiset löivät brittijoukot Watling Streetin taistelussa. Boudicca vältti vihollisen käsiin joutumisen nauttimalla pikarillisen myrkkyä.

Boudiccan hautapaikka ei ole tiedossa. Yksi urbaani myytti kertoo, että se sijaitsisi King’s Crossin metrolaiturin alla.

Koko juttu kuulostaa aivan elokuvakäsikirjoitukselta.

Lisätietoa tapahtumista täältä ja täältä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: