h1

Girls just wanna have fun?

tiistai, 15. elokuu, 2006

Sofia Coppola repäisee tänä vuonna elokuvallaan itävaltalaissyntyisestä Ranskan kuningattaresta Marie Antoinettesta, pääosassa tietenkin Kirsten Dunst (kuvassa off-screen). Vaikka elokuvan on kuulemma tarkoitus kuvata kaikkea muuta kuin politiikkaa, on se jo kertaalleen tulkittu eurooppalaisuutta halveksivan ja sivistymättömän Bush-Amerikan tyhjänpäiväiseksi tulkinnaksi Ranskan vallankumoukseen johtaneista ylettömyyksistä. Cannes’issakin elokuvalle buuattiin avoimen närkästyneesti.

Elokuvan traileri näyttää kieltämättä hämmentävältä. En osaa vielä päättää, onko hämmennykseni positiivista vai negatiivista laatua. Ainakin koko juttu näyttää herättävän tunteita, ja tunteiden kokeminenhan on hyvä asia. Onhan?

Mainokset

6 kommenttia

 1. Tämähän oli jännää, menin heti kurkkaamaan traileria.
  Jotenkin tuli mieleen Fredrika Runebergin romaanihahmo, joka 1800-luvun alussa visioi Nuijasodasta kertovaa näytelmää: ”Ah, mainiota, ma chère. Klaus Fleming, valtamarski, paljastettu miekka kädessä. Habit habillé, koruompeleita takissa, frisure aile de pigeon. Ebba Stenbock, yllään pocher ja engageants, tukka ihanasti kammattuna. Juhana Fleming, matala hattu, pitsiröyhelö ja kalvosimet. Hänen rakastajattarensa (tietysti olet antanut hänelle sellaisen) paimenettarena, pienoinen hattu korkealla korkean frisyyrin päällä.” (Runeberg: Sigrid Liljeholm)

  Mutta vähemmän leikkisästi: traileri näytti vähän historialliselta Legally Blonde – tai Suolaista ja makeaa -jutulta, millä tarkoitan että sisältö voi olla parempi kuin mitä ensin ajattelisi. Vaihteeksi kuvasto ainakin lupasi vähän muuta kuin Gladiaattorista Kingdom of Heaveniin käytettyä sinisuodatinsotakenttähistoriaelokuvaa.

  Ja tuskin leffa on hillittömämpi kuin tuo nelosen muskettisoturisarja, jota olen parina päivänä katsonut. Kaikki on niin päin mäntyä että kotimaiset vanhat ”100 miekan mies” ja ”Sysmäläinen” alkavat näyttää huolitellulta epookilta, ja Hovimäen ajoittain herättämä tuskastuminen tuntuu ihan mitättömältä. Mutta koko sarja onkin niin hellyttävä että se on kai pakko ottaa jonkinlaisena historiaan etäisesti viittaavana tai historiatulkintoja tahallisesti rökittävänä sitcomina.


 2. Itse mietin vähän tuota samaa mistä puhuit sekä sukupuoliaspektia siinä mielessä, että parivaljakko Coppola-Dunst on todella tarkoituksellisen tietoisesti ryhtynyt tällaiseen leffahankkeeseen. Ajattele, Sofia Coppolalla oli Lost in Translationin menestyksen jälkeen vapaus tehdä leffabisneksessä ihan mitä tahansa! Ja hän teki tällaista. Se on tavallaan ihan hitsin hienoa.

  Ja Kirstenillä on vähän sellaisen hömppäblondin ote julkisuuteen ja omaan tähtikuvaansa, niin sekin voi jo olla haaste sinänsä hypätä jonkun Antoinetten roolihahmoon. No mutta mikäs siinä. Dunst sanoi jossain haastattelussa, että hän toi rooliin todella paljon itseään, kun Coppola ei halunnut kahlita hänen ilmaisuvoimaansa mitenkään erityisesti. Jännää.

  Kun näköjään suurmieheen nojaava pönötyshistoriallinen elokuvakaan ei ole kuollut, niin miksi tällaisia Clueless in the 18th century -tyyppisiä leffojakaan pitäisi dissata? Sehän voi olla virkistävääkin, että naiset ovat heittäneet hyvän maun ja säädyllisyyden viimeisetkin rippeet roskiksiin ja antaneet palaa tyttöenergialla. Onhan näitä vastinpareja tullut jo nähtyäkin: Kingdom of Heaven, Aleksanteri, Troija, Gladiaattori, Conan Barbaari… ja pari muuta. Eläköön naisellinen pukuelokuva! Tosin tämä leffa täytyy kyllä ensin nähdä, ennen kuin siitä osaa sanoa kovin paljon enempää. Voihan se olla niinkin, että sokerikuorrutusta on tullut yksinkertaisesti liikaa.


 3. Joo, ehkei leffasta riitä iloa moneksi tunniksi… Hauska tuo off-screen -kuva, jotenkin se vastaa enemmän käsitystäni Marie Antoinettesta kuin pönötysmaalaukset :-)


 4. Moe,

  No nyt tuli nähtyä kyseinen elokuva. Sokerikuorrutus ei minusta ollut ongelma, tarina ei vaan tuntunut kauheasti etenevän mihinkään suuntaan, ei tyttötarinana eikä historiallisena eikä edes postmodernin leikkisänä. Oli yksi tapahtuma ja sitten tuli toinen tapahtuma; syötiin aamiaista ja syötiin karkkia ja yritettiin siittää perillistä; Fersen tuli ja meni ja palattiin luontoon ja tultiin takaisin ja vauva syntyi ja kuoli, mutta ei löytynyt syy-seuraussuhteita. Yhtäkkiä kankaalle vain pamahti halvalla pimeässä tehty mellakkakohtaus.

  Tuntui siltä, että tekijät välttelivät tiettyjä vallankumouksen esihistorian esittämiskliseitä mutta eivät kuitenkaan olleet päästäneet niistä kunnolla irti tai löytäneet mitään erityisen jännittävää tilalle. Kuninkaallisen pariskunnan esittäjät olivat kyllä ihan tehtäviensä tasalla, ja ihan mukava oli katsoa kokonaisuutta. Nuoruuden opiskeluajat tuli mieleen joistain yöllisistä sekoiluista. Musiikkivalinnat oli suht hauskoja, tosin tunnistin niitä luvattoman huonosti.


 5. ”Nuoruuden opiskeluajat tuli mieleen joistain yöllisistä sekoiluista”… hehee, tästähän meillä riittäisi vaikka kuinka keskusteltavaa, eikös vaan Anu? Aah… tuli oikein raikas (?) tuulahdus menneisyydestä mieleen kun tätä luin :)

  Täytyy ehdottomasti käydä tsekkaamassa tämä filmi, vaikka se nyt sitten olisi karkkitahnaa (näin eilen kaupassa todella hienon asian: ”marshmallow paste”, koko purkillinen vaaleanpunaiseksi värjättyä vaahtokarkkihöttöä!). Miten tulikin mieleen…

  Mutta ennen tätä leffaa menen katsomaan ihmissuhde-erotiikkaa ja Little Miss Sunshinen MP:n kanssa.


 6. Krhm, niin, onneksi nuoruuden riekkumiset ovat kutakuinkin unohtuneet…

  Vaihtaakseni sulavasti puheenaihetta ;-) Kävin tänään katsomassa stasi-elokuvan Muiden elämä. Se oli mieletön. Harri haluaisi antaa sille 10 tähteä. (TV-maailmassahan Casablanca sai taannoin 6 tähteä viidestä koska arvostelijan mielestä sitä ei voi arvostella normaalikriteerein.)

  Mutta olen tuon Antoinette-leffan katsottuani miettinyt sitä, että varmaan suurin osa länsimaiden ihmisistä elää tietynlaista Antoinette-elämää ja ehkä jossain vaiheessa ihmettelee, kun vallankumoukselliset riehuvat palatsin puutarhassa….Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: