h1

Lataa ja ammu

keskiviikko, 30. elokuun, 2006

Tutkimuksen teko kannattaa. Tutkimalla asioita niistä selviää sellaisia seikkoja, joita ei muuten hoksattaisi ja joita ei mitenkään edes osaisi arvata.

Kukapa esimerkiksi olisi uskonut, että viime vuodenvaihteessa voimaan tulleella tekijänoikeuslain uudistuksella ei ole tähän mennessä ollut suurta vaikutusta nettilataamisen suosioon?

Onneksi aihetta on nyt tutkittu, oikein pro gradu -työn voimalla. Ja onneksi opinnäytteestä uutisoidaan näyttävästi: tänään verkossa, huomenna pravdan sivuilla.

Uutisen mukaan vertaisverkkojen käyttäminen on yksiselitteinen vastakohta lailliselle lataamiselle verkosta. Jopa puolet viattoman graduntekijän kyselyyn vastanneista ilmoitti latailevansa vertaisverkoista tavaraa. Apua papua, mihin tämä maa on menossa!

Nyt tarvitaan kyllä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja Antti Kotilaisen kommenttia. Ja senhän me saamme: ”Meidän arviomme mukaan ongelma on edelleen erittäin paha. Aktiivisia vertaisverkkojen käyttäjiä on Suomessa noin 150 000.”

Tämä on huikean jännittävä lausunto. Melkein tekee mieli alkaa harjoittaa lennokasta diskurssianalyysia, niin mielenkiintoisella tavalla nämä pari virkettä määrittelevät kansalaisia huolestuttavan tilanteen ja sen vaaralliset osatekijät.

”Meidän arviomme mukaan” = ”Me olemme tässä asiassa ylin auktoriteetti ja asiantuntijaelin. Meidän puoleemme tulee kääntyä, jos halajaa saada puolueetonta faktatietoa. Pystymme myös helposti määrittelemään oikean ja väärän sekä näiden välisen eron. Älkää ainakaan kysykö siltä Saarelalta mitään, kysykää meiltä. Me autamme teitä.”

”ongelma” = ”Tämä ongelma on aivan turhaan vähätelty ja piiloteltu, sillä oikeasti kyseessä on ONGELMA. Se on kuin kansan selkärankaa hitaasti sisältäpäin mädättävä ja herkästi leviävä ruttotauti, jota tulee kaikin mahdollisin keinoin torjua jo kun sen ensimmäiset heikot merkit havaitaan. Jokaisella meistä on vastuu ONGELMAN torjumisessa.”

”edelleen” = ”Vaikka olemme taistelleet ja kaikkemme antaneet sen puolesta, että tämä järkyttävä asia yhteiskunnastamme saataisiin pois kitkettyä, on tuo perkele vieläkin täällä ja keskuudessamme vetäen jatkuvasti uusia, viattomia sieluja kadotukseen.”

”erittäin paha” = ”Se ei ole vain ongelma, eikä vain paha ongelma, vaan erittäin paha ongelma. Ymmärtävätkö kaikki nyt: Erittäin Paha Ongelma! Erittäin!!”

Kaikki te koloissanne lymyilevät 150 000 vertaisverkkojen käyttäjää, verkostoitukaa. Nyt. Heti.

Advertisement

8 kommenttia

 1. Hyvä analyysi, Tanja. Näitä lisää, kiitos.


 2. Kiitoksia, ihan lonkaltahan minä tuon… :) Ja aivan kuten arvelinkin, tämän päivän Hesarissa tutkielmasta uutisoidaan näyttävästi ja oikein kuvan kera. Harvat gradut ylittävät uutiskynnyksen näin hyvin (kun väitöskirjatkaan eivät ylitä!). Jännittävää oli sekin, että vasta paperiversiossa kerrottiin, että kysely oli suunnattu musiikkikauppojen asiakkaille ja opiskelijoille (yhteensä 670 vastaajaa, joista siis puolet tunnusti latailevansa ”laittomasti”). Voipi olla, että musiikkikaupoissa asioivat eivät ole ylipäänsä niitä innokkaimpia verkkolatailijoita…


 3. …niin siis vielä jatkoksi tuohon, että mainittu lukema 150 000 ONGELMA-käyttäjää tuntuu aikamoiselta vähättelyltä. Kuinkahan monta internetin käyttäjää Suomessa on? 3,2 miljoonaa? Ja näistä rapiat sataviiskyttuhatta sotkeutuisi joskus vertaisverkkoihin? Ehehee, tämän on pakko olla jotain vaikeasti aukeavaa hesarihuumoria.


 4. Kaikki opiskelijat ovat suurimpia tekijänoikeusrikollisia Suomessa. He aiheuttavat TO-mafian mukaan vähintään useiden satojen miljoonien eurojen menetykset vuosittain TO-mafialle :D. Luvaton netti lataaminen on TO-lain mukaan vain moitittavaa ei tuomittaa. Ihme valehtelua TO-mafialta väittävät, että laiton lataaminen mutta TO-lain mukaan luvaton ei laiton netti lataaminen. Ihme valehtelua myös väittää, että Suomessa on vain 150 000 joka luvattomasti lataavat netistä. Teoston tutkimuksen mukaan luvattomasti netistä lataajia on yli miljoona. Yli 2 miljoonaa internet käyttäjää. Waretus jatkuu eikä sitä pysäytä mikään :)


 5. Suurin osa kuluttajista suosii cd-levyjä. Harva hankkii musiikkia vain p2p-verkoista

  http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=27887&tyyppi=1


 6. Antti Kotilainen: “Meidän arviomme mukaan ongelma on edelleen erittäin paha. Aktiivisia vertaisverkkojen käyttäjiä on Suomessa noin 150 000.”

  Mihin ko. lukema perustuu? onko ko. luku ns. Ravistettu hihasta (rahi) / mutu pohjainen vai miten saatu… se olisi kiva tietää.


 7. P2P-jakaminen ei vaikuta CD-levyjen myyntiin

  http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/5110.cfm

  Tosiaan Kotilainen valitsi tuon 150 000 luvun. Sen takia, että saataisiin näyttämään, että uusi laki olisi vähentänyt P2P-lataajien määrää yli miljoonasta 150 000. Tosi asiassa P2P-lataajien määrä on vain kasvanut ja kasvaa 5-10% vuosi vauhdilla Teoston mukaan.


 8. Äh ja voih, kun olin nyt sitten juuri kiivaimman keskustelun ja trafiikin aikaan siellä Norjassa, en päässyt osallistumaan tähän juttuun ollenkaan… Täytyy kokeilla kirjoittaa tekijänoikeuksista pian taas jotain.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: