h1

Skriptisotkua

maanantai, 11. syyskuu, 2006

Olen tässä kesän aikana opiskellut skriptejä, enkä puhu tässä nyt niistä tietokoneohjelman osasina toimivista komentosarjoista, joiden avulla automatisoidaan suoritettavia tehtäviä ilman että käytetään ohjelmointikieliä. Paitsi että olen kyllä jonkin verran tutustunut esimerkiksi NPC:iden toimintaan erilaisissa tilanteissa tietyissä peliympäristöissä :P

Yleisesti ottaen skriptin käsite viittaa kielen avulla toimivaan symbolisen esittämisen järjestelmään. Sanalla tarkoitetaan myös käsikirjoitusta tai skenaariota, eli esimerkiksi yksityiskohtaista (kertomusmuotoista) suunnitelmaa, jota noudattamalla näytelmä, elokuva, sarjakuva tai muu vastaava on toteutettu tai toteutettavissa.

Tähän liittyy skripti-sanan käyttö myös aineellisen kulttuurin tutkimuksessa. Siinä ajatellaan, että kullakin esineellä on ikään kuin oma käsikirjoituksensa, joka räätälöi esineen sopivaksi tietynlaiselle käyttäjälle, tietynlaiseen käyttöön.

Skriptin käsitteellä viitataan käytännössä erilaisten koneiden ja mediavälineiden valtaan määrittää muiden toimijoiden (tärkeimpinä tietysti ihmisten) suhdetta itseensä. Laitteet on suunniteltu toimimaan suhteessa enemmän tai vähemmän tiedostettuun kuvaan niiden käyttäjästä. Skriptit siis ohjaavat ihmisiä kohti tietynlaisia toimintamalleja.

Tästä esimerkiksi käy (pesu)koneen käyttöohje, jossa kuvataan monin epäsuorin tavoin sitä roolia, johon käyttäjän oletetaan konetta käyttäessään asettautuvan. Kun ihminen sopeutuu koneen asettamiin vaatimuksiin, laite palkitsee käyttäjänsä toimimalla antamiensa lupausten tai synnyttämiensä odotusten mukaisesti.

Jos ihminen ei sopeudu koneen tai laitteen asettamiin vaatimuksiin, laite ei toimi eikä toimintoa voida suorittaa. Mitään muuta ei tapahdu kuin wanna-be-käyttäjän hermojänteen kiristyminen, turhauma ja sitten alkaa v*uttaa. Ehkä se sitten vähän helpottaa, kun kaikesta voi syyttää niitä huonosti suunniteltuja skriptejä, jotka toimivat täydellisen väärin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: