h1

Medioidut ihmissuhteet

tiistai, 12. syyskuu, 2006

Minttu Mikkonen kirjoitti eilisen Hesarin Näin minä ajattelen -palstalla sympaattisen jutun tekstiviestien turmiollisuudesta (”Viestintätekniikan vastavallankumous”). Minttu on päättänyt yhden naisen voimalla vastustaa tekstareiden ylivaltaa. Hän on nimittäin kyllästynyt ihmissuhteiden aloittamiseen/hoitoon/lopettamiseen tekstareiden kautta. Maagiseen 160 merkkiin mahtuu hänen mielestään monia mahdollisuuksia väärinkäsityksille ja turhan vaativille rivien välistä lukemisille.

Toimittaja Mikkosen mukaan tekniikka on ”helpottanut” elämää ja madaltanut yhteydenottokynnystä kanssaihmisiin jo aivan riittävästi. Kansan ihmissuhdetaidot rapistuvat, kun puhelimessa ei osata enää puhua saati kirjeitä kirjoittaa. Kouluihin tarvittaisiinkin uusi oppiaine: puhelinviestintä.

Erityisen vakava ongelma toimittajan mielestä on alkoholinkäytön ja tekstiviestinnän yhtäaikainen esiintyminen. ”Etenkin miehille, jotka normaalioloissa harrastavat hyvin niukkaa viestintää, ilmaantuu viikonloppuisin aamuyöstä usein paljon pakahduttavia tunteita”, hän toteaa.

Tämä on niin totta. Lisäksi keskusteluaihe on erittäin tärkeä. Kuinka monta hapuilevan ihmissuhteen hentoa kaarta mahtuu suomalaisten vuosittain lähettämään noin 2,7 miljardiin tekstariin (huikeat 507 viestiä jokaista liittymää kohti)?

Miten usein jännittyneen toiveikas tekstaaja lähettää eetteriin virtuaalisen kirjekyyhkynsä ja toivoo, että viimeistään parin tunnin kuluessa sen vastaanottaja vastaa yhtä toiveikkain tuntein ja keskustelu jatkuu? Joillekin — ja joissain tilanteissa — yksi pieni pikaviesti voi olla se viimeinen akana johon tarttua.

Oma suhteeni SMS:ään on pirteällä tavalla ristiriitainen. Rakastan tekstareiden lähettelyä ja niiden vastaanottamista. Vihaan kuitenkin sitä, että nokialaiset neliöpäät eivät ole kyenneet luomaan helppokäyttöisiä ja tehokkaita arkistointisysteemejä viesteille ja niiden lähetystiedoille. Joskus tällaista viestiketjua kun voisi lukea kuin oman elämänsä tärkeimmistä tapahtumista kirjoitettua jännitysnovellia.

Mainokset

8 kommenttia

 1. Rakas Tanja, onhan olemassa Lifeblog. Se löytyy ainakin uusimmista Noksun puhelimista. Eihän sitä nyt jännityskertomuksen kässäriksi voi sanoa, mutta insinöörihenkisenä vetona ihan hyvä yritys :)


 2. No hitto, elän ihan antiikkikapulan ajassa. Taas yksi syy ostaa uusi puhelin :) Olisikohan LG:n Chocolatessa tai jossain muussa yhtä koleassa kännyssä paremmin otettu huomioon digisuhteitaan hoitavan citysinkun tarpeet?


 3. Citysinkku?


 4. Ehehe… joo, kyllä näin näyttäisi olevan.
  Siis jos schtadi lasketaan cityksi ja sinkkuus… niin, öh, sinkkuudeksi ;)


 5. Komppaan täysin. Uusiin puhelimiin pitäisi saada virtuaalinen haulikko, jolla sen virtuaalisen kirjekyyhkyn voi ampua alas :P

  (joo, olen citysinkkumies)


 6. Hyvä feldon, ehdotuksesi pitää pikimmiten faksata Nokian tuotekehitykseen. ”Peruuta jo lähetetty/vastaanotettu viesti?” Kyllä! Tai sitten kännykässään voisi halutessaan ottaa käyttöön alkolukon, joka estää ns. känniviestien lähettelyn. Ääh… paitsi että sitten elämästä tulisi liian järkevää eli tylsää ;)


 7. Jokin aika sitten mietin, miten vastata väärään numeroon singahtaneisiin herkistyneisiin viesteihin – yksi höltyneen näppäilymielialan sivutuote nekin. ”Tarkista numerotietosi, parempaa onnea oikean henkilön kanssa / sori mutta en todellakaan usko olleeni Jyväskylän suurajoissa viime viikonloppuna?” [teemat muutettu viattomien suojelemiseksi]

  Samanlaisia ”teknisiä häiriöitä” on tosin puitu jo 1896. Suomessa vieraillut Mrs. Alec Tweedie raportoi suomalaisten puhuvan silloisissa lankapuhelimissa mieluummin kuin livenä, ja että nuori mies saattoikin vahingossa esittää puhelimessa kosinnan lemmittynsä äidille, kun ei nähnyt kasvoja eikä erottanut ääntä …


 8. Hehee… :) Olisin itse varmaan ihan innoissani, jos saisin yhtäkkiä jännittäviä tekstareita täysin tuntemattomalta ihmiseltä. Oudot sattumukset ruokkivat kivasti mielikuvitusta, etenkin kun se jo valmiiksi hyrrää hyperteholla 24/7. Mutta voin kuvitella, ettei se innostus olisi sitten kuitenkaan kovin pitkäaikaista. Ja se lähettelijäkin voisi olla hieman hämmentynyt kun asiain laita selviäisi… Hyvän tv-leffa-kässärin tästä aiheesta kyllä saisi rakennettua.

  Voi tuota Tweedietä ja voi meitä suomalaisia! Kuka ihme nyt kosisi puhelimessa!??Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: