h1

Television reality ja todellisuus

torstai, 14. syyskuu, 2006

Viime päivinä on uutisoitu televisiotoiminnan monipuolisuutta käsittelevästä tutkimuksesta Suomalainen televisiotarjonta 2005. Selvitys on tärkeä poliittinen asiakirja, jolla perustellaan tv-toiminnan tulevaisuutta koskevia päätöksiä. Sen on julkaissut liikenne- ja viestintäministeriö (julkaisuja 40/2006).

Lehtijutuissa on hehkutettu sitä, että suomalainen tv-tarjonta on monipuolista, formaattiohjelmia näytetään varsin vähän ja erityisesti YLE:n kanavat ovat oikealla tavalla ”informatiivisia”.

Vähälle huomiolle on kuitenkin jäänyt se selvitykseen sisältyvä tutkimustulos, joka liittyy digitaalisten kanavien ohjelmistoon. Julkaistuihin ohjelmatietoihin perustuva arkikokemukseni digikanavista (Teemaa lukuunottamatta) on sellainen, että erityisesti MTV3+ ja Nelonen Plus tarjoavat, kauniisti sanottuna, varsin vähän minulle merkityksellistä ohjelmaa. Eniten niiden valikoimassa mielikuvitustani kiihottaa ehkä MTV3+:n tv-kortin salaustesti (esim. tänään klo 17.00).

LVM:n tutkimus kuitenkin väittää toista. Sen mukaan ”digitaaliset YLE TV1-D ja YLE TV2-D ovat tarjonnaltaan pääsääntöisesti samanlaiset kuin niiden analogiset vastineet. Tilanne on samankaltainen myös MTV3:n ja Nelosen osalta. Jälkimmäiset tarjoavat kuitenkin digitaalisia lisäpalveluja MTV3+- ja Nelonen Plus -kanavilla.” Lisäksi kerrotaan, että nämä lisäpalvelut ovat käytännössä urheilua (s. 67).

Millä ihmeen kriteereillä esimerkiksi MTV3+:n tämän päivän ohjelmistoa (06:00 Drop 3, 08:30 Tank Wars Farm, 09:30 Sudoku, 12:30 Tank Wars Desert, 15:00 Drop 3, 17:00 Tv-kortin salaustesti, 17:30 Word Puzzle, 18:00 Myyrä, 18:10 Pokémon, 18:30 Bratz, 19:00 Word Puzzle, 20:00 Drop 3, 21:00 Sudoku, 23:00 Tank Wars Desert, 00:30 Sudoku) voidaan verrata MTV3:n ohjelmistoon ja todeta, että MTV3+ on pääsääntöisesti samanlainen kuin analoginen vastineensa? Millä todellisuuden ymmärtämisen ja selittämisen keinoilla on mahdollista päätyä tähän johtopäätökseen: ”Digijärjestelmä ylsi erittäin suureen monipuolisuuteen”?

En ymmärrä. Onkohan minulla eri telkkari kuin kaikilla muilla?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: