h1

Keskustelkaamme siitä, rakkaani

keskiviikko, 20. syyskuu, 2006

Olen tässä työnteosta ahdistuneena mietiskellyt, että jospa sitä vaihtaisi jollekin toiselle uralle (sic). Sopiva ammattinimike vain on puuttunut, vaikka kaikenlaisia vaihtoehtoja tässä on mielessä pyöritelty. Putkimies? VR:n konduktööri? Kahvilan pitäjä? Hmmm.

Nyt tuntuu, että olen taas askeleen lähempänä unelma-ammattini löytymistä. Minusta voisi tulla parisuhde- ja avioliittoneuvoja, ja esimerkiksi toiminimi Bes R. Wisser sopisi hyvin käyttööni.

Kaikki alkoi siitä, kun aloin vakavissani miettiä niitä muutamaa viestiä, joiden mukaan minun pitäisi kirjoittaa tänne blogille paljon henkilökohtaisemmista ja intiimimmeistä (dziisus!) aiheista kuin nyt kirjoitan. Niinpä tein sen, mitä jokainen kaltaiseni sosiaalisesti heikkoa mutta tietoteknisesti rikasta elämää viettävä ihminen luontaisesti tekisi: googletin aiheella ”ihmissuhteet”.

Löysin heti herkkuja. Tukiasema.net -sivusto tarjoaa auttavaa kättä muun muassa parisuhdeongelmissa rypeville. Näin se valistaa meitä ihmispoloja esimerkiksi Riitele, mutta tee se oikein -otsakkeen alla:

Perheen keskuudessa tulee usein esiin ristiriitoja, jotka yritetään ratkaista tavalla tai toisella. Aikuisella tasolla nämä tilanteet pitäisi tietysti ratkaista keskustelemalla. Erinäisistä syistä johtuen (esim. stressi, väsymys) näin ei aina tule toimittua, vaan viha purkautuu riidaksi. Jotkut ovat parempia riidan välttelemisessä, toisten mielestä riiteleminen ja suuttuminen jopa kuuluvat perhe-elämään.

Uh, mitä tavaraa! Vai että oikein viha purkautuu riidaksi? Ja ihan kuin riitelemisen välttely olisi Tukiaseman mukaan kannatettava taktiikka? Samanlaista sormenheristelyä tarjoillaan myös avioeroa käsittelevällä sivulla:

Avioeroihin voivat johtaa hyvinkin erilaiset syyt. Näitä voi olla esimerkiksi alkoholiongelmat, väkivalta, rahahuolet, seksuaalisuuden ongelmat, uskottomuus, ristiriidat perhe-elämässä, lastenkasvatukseen liittyvät ongelmat ja mielipide-erot, erilaiset kriisit tai tyytymättömyys. Joskus eroamisen syy voi olla oman tilan hakeminen, yksilöityminen. Tämä kuuluu kuitenkin osana parisuhteen kehittymiseen; suhteen alkupuolen tiivis, jopa symbioottinen seurustelusuhde tasaantuu ajan myötä kahden aikuisen väliseksi parisuhteeksi, jossa on tilaa myös molempien yksilölle.

Siis oukkidoukki, avioliitossahan olemme epäilemättä me ja meidän yksilömme… Lisäksi monilla meistä voi olla mielikuvitusystävä, esimerkiksi yhdellä opiskeluaikojen poikaystävälläni oli ihan rehellisesti näkymätön Eero. Eikä siinä mitään, kunhan muuten säilyy yhteiskunnan tuottavana kansalaisena. Pikku yksilöt menevät siinä sivussa.

Vasta avioeroa koskevan sivun lopusta selviää, että nämä setä-/tätimäiset ohjeistukset onkin ehkä kirjoitettu tukevasti viime vuosituhannen puolella.

Yleensä avioliiton solmimiseen liittyy monenlaista mystiikkaa, päällimmäisenä oletus siitä, että se lujittaa jollakin salaisella tavalla parisuhdetta. Usein parisuhteeseen ladattujen odotusten suhteen joutuu kuitenkin pettymään, kun häiden jälkeen huomataan, että onkin naimisissa saman ihmisen kanssa jota riiasi ennen avioliittoa.

Siis mitääh… riiasi? Riiasi!? Vain todellinen tyylilajeilla leikittelijä voi käyttää uskottavasti tällaista sanaa tässä kontekstissa. Lupaan katsoa vaikka kaikki Suomisen perheet uudestaan, jos se auttaa minua kirjoittamaan yhtä hyviä ja käytännöllisiä parisuhdeopastuksia.

Mainokset

2 kommenttia

  1. Ihanaa! Tanja goes personal! Kaikille Tanjan blogia lukeville tiedoksi, että tyttö on niin oikeassa – Tanja olisi aivan loistava parisuhdeterapeutti! Eipä kerrota tämän enempää, mutta mitä ilmeisimmin kokemusta on!


  2. Ugh, katja on puhunut… *kiittää ja niiaa*

    Ai niin kokemusta on mistä?? Rakentavista keskusteluista kivojen ihmisten kanssa? Suhteista? Parisuhdeterapoinnista? No miksi ihmeessä mun omat suhteet sitten.. eikun ei sittenkään mitään :PVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: