h1

Historiallinen tietokone

maanantai, 4. joulukuu, 2006

Sata vuotta sitten roomalaisesta hylystä löydettiin tuhansia vuosia vanhoja kreikkalaisia pronssipalasia. Nyt ne on onnistuttu yhdistelemään niin, että on pystytty tulkitsemaan niiden olevan peräisin ainakin 2000 vuotta vanhasta analogisesta kompuutterista eli ”tietokoneesta”. Kyseistä konetta on tutkijoiden mukaan käytetty esimerkiksi planeettojen, auringon ja kuun liikkeiden määrittämiseen ja pimennysten ennakointiin.

Tutkijajoukko on sitä mieltä, että nyt mallinnettu laite on

technically more complex than any known device for at least a millennium afterwards.

Palasten löytöpaikan mukaan nimetty Antikythera-tutkimusprojekti on selvittänyt koneen toimintamekanismeja muun muassa 3D-mallinnuksen avulla. Kaikkein järisyttävintä jutussa on kuitenkin projektin tutkijan, Michael Wrightin, yhteenveto laitteen syntyolosuhteista:

The designer and maker of the device knew what they wanted to achieve and they did it expertly; they made no mistakes […] To do this, it can’t have been very far from their everyday stock work.

Voikohan teknologian historiankirjoitus oikeasti mullistua tällaisten löytöjen tuloksena?

9 kommenttia

 1. Haa, muistan lukeneeni tämäntapaisen uutisen joskus myöhäisteininä Valittujen Palojen artikkelista, mutta siinä ei tietenkään esitelty näin perinpohjaisesti itse apparaattia. Ko. tekstissä muistelen pohditun sitä, olemmeko tuhon partaalla kuten kreikkalaiset ennen muinoin.

  Aika vaikuttavia ovat olleet muutenkin erinäiset entisaikojen vimpaimet – joskus katselin dokkaria kreikkalaisista juomalähde/ovenavaus/tiesmistä laitteistoista ja mietin että kaikkeen meilläkin haaskataan sähköä, kun homman voisi toteuttaa muutamalla mekaanisella jipolla.


 2. Niin, siis todellakin, niillä ei siellä ollut edes sähköä! Olen kyllä sitä mieltä, että teknologian, erityisesti tietotekniikan historiankirjoitus pitäisi aloittaa paljon varhaisemmista asioista kuin nyt. Tietojenkäsittelylliset deat, joihin tämänkinlaiset laskentakoneet perustuvat, ovat älyttömän mielenkiintoisia. Vai mitä tähän sanoo alanguru Jaakko?

  Tästä laitteesta tuli muuten mieleen se Alias-sarjan obsessio siihen muinaiseen italialaiseen(?) maailmanvalloitukseen olennaisesti liittyvään koneeseen, mikä-se-nyt-oli jonkun Polinari-dari-sarin kehittämään laitesarjaan. (Pudottauduin jossain vaiheessa Aliaksen kärryiltä, kun sarja alkoi jankata omia maneereitaan jaksosta toiseen.)


 3. Mä taas muistan nähneeni tosta muutama vuosi sitten tv-dokkarin. En tiedä, onko kyse samasta sarjasta, joka on esitellyt nyt antiikin tekniikkaa ja keksintöjä viime viikoilla. Näin sunnuntaina jakson, jossa esiteltiin roomalaisten valtavia myllysysteemejä, viemäreitä ja vesijohtoja, Arkhimedeen aurinkopeilejä, Kreikan temppeleiden ukkosenjohdattimia sekä muinaisia ruukkumötiköitä, joita epäillään sähköparistoiksi pari tuhatta vuotta etuajassa. Eli on siellä varmaan kehitelty kaikenlaisia härveleitä, vaikka nämä muinaistietokonejutut sun muut osittain Lara Croft- ja Indiana Jones -elokuvilta ja vastaavilta kuulostavatkin. Tuli taas mietittyä, että pitäisikö olla joku antiikin (tekniikan) tutkija, koska antiikin aiheista ainakin joku BBC saa tehtyä valtavan puoleensavetäviä tv-dokkareita. Omista aiheista ei saa rakennettua mitään hirveää salaperäisyyden hälventämiseen ja massiiviseen tietämykseen liittyvää dramatiikkaa.


 4. Olen miettinyt vähän samaa mitä Jaakko – ynnä lisäksi josko pitäisi ruveta kehittämään omaa tutkimustyyliä jotenkin otolliseksi. Esimerkiksi lähteä kaivamaan Klaus Flemingin ruumista ja selvittää luiden koostumuksesta, myrkytettiinkö hänet [vrt. Tutankhamon] (ei valitettavasti taida löytyä enää ruumista Paraisten kirkkomaalta, jonne kirstu on ilmeisesti hautakammiosta kuopattu joskus 1800-luvulla).

  Tai koettaa maksimoida uv-lamppujen [kai ne nyt oli uv-lamppuja, olen joskus Riksarkivetissa käyttänyt] tai röntgenin tms. vimpaimien käyttö lukukelvottomien 1500-luvun tekstien lukemisessa. Sinänsä 1500-luvun asiakirjoista monet ovat ihan yhtä hädänalaisessa asemassa kuin papyrukset, joita kaikenlaisilla röntgeneillä tähystellään. Mutta Egyptin ja Kreikan sivilisaatioissa on tiettyä hohtoa, joka ehkä puuttuu täkäläsistä riekkuvista aatelisista. Ja paljonko nyt sitten ketään lämmittäisi se, mihin Klaus Fleming kuoli, kauheasti haaskautuisi vaan taas sähköä ja energiaa. Mutta jos tätä ei ryhdy pohtimaan, niin jollain tällaisella kerronnallistamisella voisi ehkä kaupata asiaansa.

  Olen antanut ymmärtää itselleni, että Itämeren alueen keskiajan taidehistorioitsijat olisivat päässeet toteuttamaan jonkun ison luokan kv. dokkarihankkeen. Jäädään siis odottamaan ohjaajien soittopyyntöjä ;-) …


 5. No mutta kuulkaa, olisihan se nyt aivan mielettömän hienoa, jos vaikka Suomen historiasta pystyisi paljastamaan vallankumouksellisen hienon laitteen, jota ei tunneta missään muualla maailmassa! Harmi vaan, että täällä taidettiin monia asioita tehdä puusta, joka tapaa kulua, rikkoontua ja maatua ennen kuin päätyy nykyisten sankariarkeologien hyppysiin. Myönnän, että oma käsitykseni arkeologiasta perustuu vain ja ainoastaan Indiana Jonesiin (ei edes Laraan), joten ainakin itselleni homma kuulostaa erittäin hohdokkaalta.

  Samaan tyyliin mieleeni tuli, että olisipa kiva sittenkin olla dinosaurusten fossiilien esiinkaivaja, kun olin äskettäin käymässä eläintarhassa ja siellä eläinmuseossa ihmettelin megalomaanista luurankoa. Hirmuliskoja löytyy vieläpä uusia lajeja koko ajan! Ja kuka tietää, niiden kanssa voi päätyä vielä huimiin seikkailuihinkin (minulla on horjumattoman vahva usko Jurassic-tieteen saavutuksiin).


 6. Vallankumouksellisen hienoista muinaisista laitteista tuli mieleen arkeologianekdootti, jonka mukaan järven pohjasta löytyi kaksi esihistoriallista loistomiekkaa. Tutkijat ehtivät teoretisoida että olisi ollut joku miekkojen yhteenkalauttamisseremonia järven jäällä, kunnes havaittiin että loistomiekat olivatkin hiukan modernimpaa laatua, nimittäin potkukelkan jalaksia. :-)

  Mutta ehkä tulevina vuosina kehitetään mullistava tietokonetomUgrafia joka voi entisöidä vuosisatoja vanhasta lahopuumujusta mielettömiä mäntypuurattaistoja, joiden avulla muinaiset suomalaiset ovat seurailleet Otavan liikkeitä – tai mikä parempaa, lentäneet kuuhun.

  Joku on kirjoittanut von Däniken-henkisen kirjankin, jossa hän esittää, että Kalevalan sankarit tulivat avaruudesta. Dänikeniä on nyttemmin herttaista lukea, hänhän näkee esim. atsteekkien kuvissa transistoriradioita ja muita oman aikansa huipputeknologisia juttuja.


 7. Pitäisköhän lähteä Ior Bockin kanssa jollekin Sammon-etsintäretkelle, jonka aikana myös kaivettaisiin Ilmarisen kultaneidon jäänteet hyvin säilyneinä maaperästä? Eiköhän tosta jotain 4D-dokumenttia saisi aikaan.

  No, taidan kuitenkin pysytellä näissä nettiseksi- ja konerakkausjutuissa, jotka tuntuvat kiinnostavan tiedotusvälineitä koko ajan – mut niihin ei liity samanlaista tieteellistä etsintää ja retkeilyä vaikeissa olosuhteissa.

  Vai täytyiskö ideoida Subille (tai Yle Teemalle) jotain Poikkitiede-tosi-tv-ohjelma, jossa eri alojen tutkijat laitettaisiin yhdessä tutkimaan kaikkien (paitsi yhden) mielestä jotain täysin idioottimaista ja yhdentekevää asiaa. Välillä pitäis tietenkin käydä kehityskeskusteluja, valmistella PowerPoint-sulkeisia, täyttää lomakkeita ja äänestää porukkaa ulos ohjelmasta. (Tää alkaa mennä enemmän ja enemmän sivuun aiheesta, joten lopetan ja lähden kotiin)


 8. Ai niin sampo, miten olen voinut unohtaa sen. Siinähän on ihmevimpain jonka rakenteessa löytyisi pohtimista moneksi iltapuhteeksi.

  Joskus on jollain porukalla visioitu pudotuspeliä, jossa koottaisiin tutkijoita Loistokarille (se pieni luodonrääpäle, ent. Kauppakari, Turun edustalla) ja seurattaisiin survival-menoa. Opiskelijat voisivat sitten äänestää, kenet haetaan soutuveneellä kotiin. Viimeinen tyyppi jäisi saarelle ja hänen virkansa tulisi haettavaksi…

  Tai sitten kahvihuone-kamera, jonka avulla voitaisiin katsoa, ketkä istuvat kahvihuoneessa yhdessä, kuka poistuu kenen tullessa ja mitä jonkun ihmisen lähdettyä sanotaan. Tosin tulos olisi luultavasti vielä vähemmän kiinnostava kuin BB, kun ei siellä kahvihuoneessa yleensä vedetä kofeiinia väkevämpää…


 9. Jaakko sanoo: ”No, taidan kuitenkin pysytellä näissä nettiseksi- ja konerakkausjutuissa, jotka tuntuvat kiinnostavan tiedotusvälineitä koko ajan – mut niihin ei liity samanlaista tieteellistä etsintää ja retkeilyä vaikeissa olosuhteissa.”

  Siis mitä mitä? Ei liity vakavahenkistä tieteellistä etsintää ja retkeilyä vaikeissa olosuhteissa!? Pitäisikö tästä tulkita, ettet retkeile vai että koet alueet itsellesi aivan luonteviksi ja helpoiksi… Juuri äsken näin lööpistä (pääasiallisesti seuraamani tiedotuskanava), että NETTITUTTU oli taas iskenyt. Siis puukolla. Seuraavaksi odotamme jälleen chat-raiskaajan ja muiden pornoilijoiden esiinmarssia. Siellä ne lymyilevät, verkon pimeissä solmukohdissa piilossa, valmiina hyppäämään esiin minä hetkenä hyvänsä…

  Onneksi Jaakko pääset esittelemään järjen ääntä niille lukemattomille tiedotusvälineiden edustajille, jotka sinulle jatkuvasti soittelevat :)Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: