h1

Klisee klisee kulkunen

sunnuntai, 14. tammikuu, 2007

Elämme aikoja, jolloin jok’ikinen oikea pelipoika on velvoitettu intoilemaan uuden sukupolven konsolisodista ja valmistautumaan ikuisen uskollisuudenvalan vannomiseen valitsemalleen armeijalle kohtapuoliin alkavassa huikean jännittävässä, mielettömän mahtavassa ja supermegamielenkiintoisessa taistelussa.

Vaikka tuleva taisto jää vain yhdeksi interludiksi hamaan apokalypsiin jatkuvassa pelijättiläisten voimainkoitosten sarjassa, seuraavat markkina-analyytikot, nuo poststrukturalismissaan kouristelevan maailmanmenomme auguurit, elektroniikkavalmistajien liikkeitä kuin näkijä teenpurujen kuviokelluntaa tulevaisuudestaan huolestuneen höynäytettävänsä tassilla.

Näinä aikoina myös niin sanotun joulumyynnin seuraaminen saa lähes uskonnollissävytteisiä oheismerkityksiä, ainakin Yhdysvalloissa. Loppusyksyn myyntikäyriä on tihrustettu kuin influenssaisten lintujen liikehdintää ja titaanien taistelun alkunäytöksen lopputulema on nyt tiedossa: Microsoftin Xbox 360 myi paremmin kuin Nintendon Wii, joka taas peittosi Sonyn PlayStation 3:n.

Jee! Jee?

Ei. Yllä oleva oli vasta pohjustusta Suurelle Uutiselle. Jouluisan markkinasodan voitti nimittäin takavasemmalta yllätyshyökkäykseen hiipinyt musta ritari, joka lopulta karautti paikalle paljon nähneellä ja lukuisissa koettelemuksissa kutistuneella menopelillä.

Viime vuonna peliteollisuuden myynti USA:ssa ylsi kaikkien aikojen kovimpaan lukemaansa, 12,5 miljoonaan dollariin (”hardware, software and accessories”, kertoo NPD Group). Kasvu oli ennätysmäisen rajua.

Xbox 360:iä ostettiin 1,1 miljoonaa, Wiiejä (Wiieitä?) 604 000 ja PS3:ia 491 000. Erityisesti Sony ja Nintendo jäivät tavoitteistaan, suurelta osin tietysti siksi, että kaupoilla ei ollut mitä myydä. Ongelmana ei siis kauniisti sanottuna ollut kysyntä vaan tarjonta (terveisiä lähettää nimim. ”yx v*un wii mulle nythetiii”).

Ai niin, se musta ritari. Tat-ta-da-daa! Yhdysvalloissa ei-loppujen-lopuksi-niin-verisenkään taistelun kuluttajien sieluista ja kukkaronnyörien avautumistaajuuksista jouluna 2006 voitti PlayStation 2.

Jo kuusivuotiaaksi eli varsinaisen veteraanin ikään ehtineitä PS2:ia ostettiin päättyneellä joulukaudella Amerikassa 1,4 miljoonaa!

Toki PS2 maksaakin sitten vain noin puolet (129 dollaria) seuraavaksi halvimpaan konsoliin eli Wiihin verrattuna (249), puhumattakaan ökyluokan PS3:sta, jonka saattaa (laillisesti) saada iskemällä tiskiin 599 dollaria.

Joulukuussa myydyimmät pelit USA:ssa muuten olivat Gears of War (X360) ja Guitar Hero II (PS2).

Täällä joku toteaa tyynesti, että PS2:n menestyksen syy on se, että sille on tehty jotain 11000 peliä. Wikipediankin mukaan pelejä olisi tähän mennessä yhteensä lähemmäs 9000. Joka tapauksessa se on sillä tavalla, että valikoima PS2:lle ei lopu heti kesken.

Huomasittehan kaikki varmasti nyt tämän linkin?

Mainokset

2 kommenttia

  1. Pleikkarin omien tilastojen mukaan (Sony ilmoitti Consumer Electronics Show:ssa), että USA:ssa PS3-konsoleita on myyty jo yli miljoona (siis kuusi viikkoa lanseerauksen jälkeen).

    Molempia, PS1 ja PS2 laitteita, on myyty maailmanlaajuisesti 213 miljoonaa kappaletta ja niille on myyty 2.1 miljardia peliä. Ja Suomessa on yli 400 000 PS2:sta (plus Xbox, 360, DreamCast-vainaa, Gamecube, Wii). Se on kova luku se!


  2. No niinpä muutenkin onkin! Jumankauta! Näitä on hyvä joskus mietiskellä, etenkin silloin kun pohditaan, ketkä ne olivatkaan ne kaksi marginaalisia teinipoikaa, jotka Suomessa kuulemma muka pelaavat… Noitahan on kohta puoli miljoonaa kotitaloutta! Ja siis vain PS2:ia!!!

    Mahtavaa, että sulta löytyy aina tilastoja sopiviin paikkoihin. Numerot tekevät aina vaikutuksen vähemmän sivistyneeseen mieleen :)Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: