h1

Paavi on puhunut

keskiviikko, 31. tammikuu, 2007

Katolisen kirkon päämies ja Jumalan virallinen edustaja maan päällä, paavi Benedictus XVI, on jyrähtänyt: väkivaltaa ja seksiä sisältävät videopelit ovat hänen mielestään ”perversio”. Erityisen kammottavaa paavin mielestä on, että tällaisia pelejä tehdään ja markkinoidaan lapsille ja nuorille. Väkivallalla ja seksillä mässäilevät pelit uhkaavat paitsi lasten elämää ja terveyttä myös oikeanlaisten ydinperheiden yhtenäisyyttä ja hyvinvointia.

Paavi on tietenkin oikeassa. Kukapa nyt haluaisi tieten tahtoen altistaa pikku pilttejä hurmehuuruiselle räiskinnälle ja yksityiskohtaisen raa’alle pornolle?

Paavin mukaan taistelua pelien turmiollisen viettelevää vaikutusvaltaa vastaan käydään parhaiten ohjaamalla lapsosia lempeästi mutta päättäväisesti ”klassisen lastenkirjallisuuden” pariin.

Ei kai ole yllättävää, että tässä joku näki hienoisen ironian aineksia: esimerkiksi kiistattomina klassikoina pidetyt Grimmin veljesten kootut sadut ne vasta ovatkin kasvattavaa ja moraalisesti ylevöittävää luettavaa lapsille. Niissähän pahat äiti- ja sisarpuolet, noidat, laiskajaakot, kateelliset ja ilkeät ihmiset sekä muuten vain väärässä paikassa väärään aikaan olevat tyypit saavat aina ansionsa mukaan; he voivat esimerkiksi vammautua pysyvästi, menettää järkensä, käristyä uunissa, päätyä paloiksi pataan tai peittyä loppuiäkseen likaan. Erilaisista sosiaalisista rangaistuksen muodoista puhumattakaan.

Ja Grimmien näkemys seksistä se vasta onkin kauniin kristillinen — don’t get me started.

Nykyinen paavi on muuten ehtinyt aiemmin arvioimaan myös kirjallisuutta. Hän on muun muassa tuominnut Harry Potter -kirjat, sillä hänen mukaansa niitä lukemalla lapsi ei välttämättä pysty muodostamaan selvää kuvaa hyvän ja pahan välisestä vastakkainasettelusta. Tällaisia kirjoja lukemalla nuoriso saattaa myös hairahtua pois kristillisisten arvojen piiristä. Jesuiittaveli Kelly tosin huomauttaa, että silloisen kardinaali Ratzingerin julkisuudessa kierrätetyt tuomiokirjeet eivät kuvasta katolisen kirkon virallista kantaa, vaan ovat yksilön mielipiteitä. Kirkon virallisen kannan mukaan

…the most appropriate way to judge Harry Potter is not on the basis of theology, but according to the criteria of children´s literature and whether children will read the books willingly.

Niinpä niin. Kuka sanoo, että katolinen kirkko on jumahtanut jonnekin pimeälle keskiajalle? Nehän iskevät suoraan ajan hermoon, eivätkä päästä irti vaikka kuinka ravistaisi.

Mainokset

2 kommenttia

  1. Huhut puheistani ovat suurelti liioiteltuja.


  2. Hehee… ehkä se paavi ei aina itsekään enää tiedä, mitä paavi julkisesti sanoo ja mitä hän sillä kaikella mahtaa tarkoittaa :)Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: