h1

BSG 2007

perjantai, 2. maaliskuu, 2007

On kai luonnollista, että monet ajattelevat, että yliopistoihmiset ovat vieraantuneet todellisuudesta ja oikeasta elämästä, puhumattakaan rehellisestä työstä. Näin saattaa ollakin. Miten muuten kestäisimme jatkuvat jorinat poststrukturalismin ja dekonstruktion välisistä kytköksistä?

Mutta aina välillä yliopistoihmisetkin yllättävät. Kuten nyt, kun Briteissä järjestetään symposium yhdestä maailman tärkeimmistä asioista, Battlestar Galacticasta.

Symposiumin teemavalikoimaa ei ole ainakaan turhan ahtaaksi ajateltu — pohdinnan aiheiksi kun ollaan ottamassa lähes mikä tahansa BSG:tä (ja samalla tietenkin ihmiskunnan historiaa ja tulevaisuutta) sivuava teema, kuten yksi vaatimaton ala-aihelma American history, culture, politics.

Mutta antakaamme tämä anteeksi, sillä niin on siellä yllytty kaunopuheisiksi kuvailtaessa BSG:n kiistattomia saavutuksia:

Remaking the cult 1970s original as a morally challenging, psychologically complex and politically controversial science fiction series, the show combines thriller, space opera, war film and docu-drama, while meditating on the nature of humanity, governance, desire, technology and religion. Conflicted characterisations, ethical irresolvable scenarios, ambiguous storylines, an often-uncomfortable resonance with contemporary international events, and a filming style more cinéma vérité than Star Trek, combine in a text which demands serious academic attention.

Aivan! Olen täsmälleen samaa mieltä. Erityisesti nyt kun viime jaksossakin tuotiin framille vaihteeksi niin poliittisia luokkataisteluteemoja ettei tosikaan.

2 kommenttia

  1. BSG on tosiaan kolahtanut, koska siinä on vaivauduttu pohtiaan kuvatun tilanteen käytännön seurauksia: mistä vesi, mistä ruoka, mistä polttoaine. Joitakin tuttuja ovat vahvat uskontoteemat oudoksuttaneet, mutta minusta ne ovat osa nykypäivän kuvausta: loppujen lopuksi kaikki osapuolet etsivät olemassaololleen oikeutusta ja elämälleen tarkoitusta. Sarjassa myös koko ajan kyseenalaistetaan ihmisten tekemiset ja käännetään asioita toistuvasti päälaelleen. Sekin on mainiota, että sarjassa osataan käyttää nopeutusta kerronnallisena keinona (se kauan odotettu asia tapahtui jo!)


  2. Minustakin yksi BSG:n viehätyksen salaisuuksia on nimenomaan se, että siinä liikutaan sekä arkipäiväisen inhimillisellä tasolla että valovuosimittakaavassa, maailmankaikkeuden suurimpien mysteerien äärellä. Pääosassa ei ole cyloneiden posauttelu vaan ihmisten keskinäiset kriisit ja niiden monimutkaiset selvitysyritykset.

    Tuli muuten mieleen sellainen hassu ajatus, että ärsyttääköhän joitain sarjan uskontoteemojen korostus sen takia, että sarjan uskonto ei ole esim. kristinusko?Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: