h1

Aaaahhh… AFFF!

keskiviikko, 18. huhtikuu, 2007

Tiedän hyvin, mihin dynamiikkaa tarvitaan: jotta saadaan crescendo, tarvitaan ensin diminuendo. Huiput eivät erotu, jos paukuttaa koko ajan kympillä. Tai yhdellätoista (joo, tämä ei näköjään toimi suomeksi). Joskus harvoin on kuitenkin sellainen tilanne, että ei voi muuta kuin luukuttaa täysillä ja välillä vielä enemmän täysillä.

Eilen oli sellainen päivä, että olin koko ajan ihan kismettinä. Työtilanteeni nytkähti ison askeleen eteenpäin. Tapasin ihania ihmisiä. Sain fantastisia ohjeita, neuvoja ja vinkkejä useissa eri asioissa. Vieläkään en pysty oikein ymmärtämään, mitä kaikkea tapahtui, joten lyön nyt vain tästä yhdestä jutusta kylmää faktaa tiskiin.

Tänään alkaa Amsterdam Fantastic Film Festival eli AFFF, jo 23. lajissaan. Pientä kulttia muistuttavan harrastajaporukan slasherkarkeloista on vuosien saatossa kasvanut seitsemän päivää ja yötä kestävä häppeninki, jossa lammas-muuttuu-ihmissyöjäksi -tematiikka limittyy sulavasti salonkikelpoisen Hollywood-fantasian viereen.

Ihan ensiksi täytyy mainita, että AFFF:n kunniavieras on Terry Gilliam. Kiva nähdä Brazil kerrankin teatterissa.

Avajaiselokuvana on tänään Pan´s Labyrinth. Viikkoa myöhemmin festivaalin päättää uusversiointi Hitchcockin Takaikkunasta, D.J. Caruson ohjaama Disturbia, jonka pääosaa näyttelee isossa nosteessa kelluva Shia LaBeouf.

Näiden välillä nähdään sellaisia leffoja kuin saksalaisesta kannibaalista kertova (ja kaikissa saksankielisissä maissa kielletty) Grimm Love, vinksahtaneeseen pikaruokalaan sijoittuva kauhukomedia Poultrygeist: Night of the Chicken Dead, venäläisen Night Watchin ovelasti nimetty jatko-osa Day Watch, vammaisen miehen ja sarjamurhaajan ystävystymistä kuvaava Easter Bunny, Kill! Kill! ja kuulemma vahvasti David Lynch -henkinen (rajut sivut muuten Davidilla!) The 4th Dimension.

Ohjelmassa on myös Hannibalmaraton (kaikki Hanni-elokuvat diegeettisessä aikajärjestyksessä) ja legendaarista mainetta nauttiva kauhuelokuvien yö, The Night of Terror.

Yhtä aikaa Amsterdamissa, Torontossa ja internetissä saa ensi-iltansa myös maailman ensimmäinen ”machinima-dokumentti”, 35-minuuttinen My Second Life. Se koostuu Molotov Alva -nimisen henkilön seitsemästä videopäiväkirjasta, jotka on kuvattu kokonaan — arvaatte aivan oikein — Second Lifessa. Homman takana on kiinnostavan kuuloinen mies, amerikkalainen Douglas Gayeton, joka on tuottanut yhdessä itse William Gibsonin kanssa interaktiivisen online-version tämän novellista Johnny Mnemonic. (Hahaa, Keanu sopii loistavasti tähänkin postaukseen, älkää muuta väittäkö.)

Sunnuntaina festarin osana järjestetään myös hands-on Machinima-workshop, jossa kuka tahansa voi tutustua tähän ”elokuvaa demokratisoivaan mediumiin”.

Yksi festarin teemoista on Skandinavia, ja sen pääelokuva on Espoo Cinéssäkin viime kesänä Méliès d’Or -palkittu tanskalainen Adams Aebler. Suomea edustaa Jadesoturi.

Pieniä yksityiskohtia olisi vielä lueteltavana vaikka kuinka. AFFF:ssa nähdään muun muassa ensimmäinen kokonaan open source -ohjelmilla tehty animaatio Elephants Dream, jossa kaksi miestä seikkailee fantastisen kauniisti koneen sisällä.

Niin, tämä on vielä pakko mainita: The Fountain. The Fountain! Siis mieletöntä.

Ja vielä. Tällaisia elokuvia sitä täällä näytetään, noin vain huolettomasti:

Meet Ralph, a withdrawn and gawky young guy with a love for role playing games. On his first day of university he joins a fellowship of gamers. […] The corridors underneath the university campus become the place where Ralph’s fantastic fabrications can be brought to life. However, when he falls in love with fellow player Marlyn, and troublemaker Lennie sneakily works himself into the game, relationships start to cool down. [It] is a coming-of-age film with fantasy elements, brought to life using a shadowplay that’s as inventive as it is cost effective. Moving silhouettes and landscapes merely suggested by shadows visualise the fantasy world of the players, while at the same time adding an ironic layer to the film.

Kyseessä on skotlantilainen GamerZ (joka on julkaistu USA:ssa alaotsikolla One Game to Rule Them All — vähänkö siistiä).

Tällaisten must-see-leffojen oheisohjelmana on jännittävältä kuulostava Oraakkelikone ja ”realismin ja fantasian rajoja koetteleva” 3D-installaatio elokuvateatterin aulassa.

Kuka muuten voisi vastustaa Sci-Fi Channelin slogania ”Were not afraid of intelligence”? En minä ainakaan. Siksipä olenkin onnellinen, kun bongasin AFFF:n lehdykästä, että scifiä 24/7 näyttävä kanava alkaa näkyä täällä 30. toukokuuta.

Olen niin innoissani, että tämä postaus ei meinaa näköjään päättyä sitten millään. Paitsi nyt.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: