h1

Millainen pelaaja olet?

perjantai, 20. heinäkuu, 2007

Ohjelmassa seuraavaksi pehmeää paluuta työpöydän ääreen.

Törmäsin peliblogeja vilkuillessani tällaiseen hauskaan testiin, joka pyrkii määrittelemään pelityyliäsi ja kertomaan sinulle, millaiseen pelaajaluokkaan kuulut. Testi on tehty varsin kevyellä otteella (ja sen voinee täyttää, vaikkei edes kovasti pelaisi mitään), mutta sen taustamateriaaliksi tarjoillussa pelaajapersoonallisuustyyppien jaottelussa on kyllä ihan ideaakin.

Tässä ihobon testissä käytetyt persoonallisuustyypit pohjautuvat jokin aika sitten myös Blogistanissa kiertäneisiin psykologisiin testeihin, jotka tunnetaan nimellä Myers-Briggs. Siinä missä alkuperäisessä testissa on kuusitoista erilaista persoonallisuustyyppiä, tässä pelaajatyylitestissä varsinaisia luokkia on neljä. Sen lisäksi vastaaja saa määritellä itsensä joko hardcore- tai casual-pelaajaksi.

Käsittelen myös omassa työssäni HC/casual -jakoa, joka vaikuttaa välillä varsin sukupuolittuneelta tavalta hahmottaa pelaamisen käytäntöjä. Erityisesti kun ihmiset saavat itse määritellä itsensä hardcore- tai casual-pelaajaksi, herää kysymys, missä tarkalleen menevät eri pelityylien rajat. Onko kyse loppujen lopuksi vain mielikuvista? Joka tapauksessa tämän testin tulosten mukaan miespuoliset pelaajat muodostavat lähes 90% HC-pelaajaryhmästä. Naisten osuus kasuaalipelaajien joukossa taas on 37 prosentin luokkaa. Nämä luvut toki kertovat eniten testiin vastanneista (ja testaustavoista).

Minun on vaikea sijoittaa itseäni mihinkään tällaisessa dikotomiassa, sillä pelaan erilaisia pelejä eri tyyleillä ja kausittain. Toisinaan saatan uppoutua päiväkausiksi virtuaalimaailmaan, etenkin jos olen tekemässä siellä jotain isompaa juttua, mutta välillä taas unohdan pelaamisen kokonaan. Saatan lisäksi pelata yksinkertaisia puzzlepelejä tuntikaupalla täysin immersoituneena. Voiko triviapeleihin koukkuun jäänyt olla hardcore-pelaaja? Päätin sitten kuitenkin ilmoittaa itseni alussa kasuaalipelaajaksi.

Sain testistä mielenkiintoisen ja pääasiassa varsin osuvan tuloksen. Testin mielestä olen vaeltaja (wanderer, tyyppi 3), jolla on myös lieviä manageriaalisia (2-tyyppi) taipumuksia. Wanderer-profiili sopii täydellisesti myös Myers-Briggsin testissä haravoimaani tulokseen, joka on ENFP.

Testi ja sen taustamateriaali antoivat mukavasti ajattelemisen aihetta. Erityisesti tämä esite (pdf) pelaajatyyppien eroista ja pelisuunnittelun käytännöistä oli viihdyttävää silmäiltävää.

Ja jos olisin identifioinut itseni hardcore-pelaajaksi, wanderer-testituloksessani olisi lukenut tämä äärimmäisen kaunis lause: ”The most Intuitive of all the groups looked at – H3’s are dreamers, who want the game to dream with them.” Nyt olen ”vain” tällainen tavallinen C3.

Type 3: Wanderer

This play style is associated with experience and identity. Challenge is not especially desired, but may be tolerated – what players preferring this play style enjoy is unique and interesting experiences.

The feeling that something new is just around the corner, an involving story, or a beautiful world which is a pleasure just to look at are all draws for players preferring this play style.

Tactical competence (the ability to decide what to do without planning) and abstract thinking are the main strengths of players preferring this play style.

Mainokset

2 kommenttia

  1. Haa, täälläkin ollaan vaeltajia… :-D


  2. Kivaa! Vaeltaja kuulostaa juuri sopivan haihattele… eikun dynaamiselta hahmolta, joka on samaan aikaan jalat tukevasti maassa mutta kuitenkin aina valmiina uusiin seikkailuihin. Hyvä me!Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: