h1

Feibu rulaa

keskiviikko, 8. elokuu, 2007

Katsoin äsken lounastauolla BBC:n uutisia, joissa satuttiin kertomaan Facebookia vastaan nostetusta kanteesta. ConnectU-nimisen kilpailevan webbipalvelun omistajat ovat raivostuneet Facebookin perustajalle Mark Zuckerbergille siitä, että tämä on väitetysti varastanut heidän ideansa sosiaalisesta verkkopalvelusta.

Nyt keskustellaan siitä, missä vaiheessa harvardilaisten yliopisto-opiskelijoiden keskinäisestä ideoiden ilmaan heittelystä ja kevyestä koodailusta on tullut määrätyn ja nimetyn liikeidean toteuttamista. Oikeutta käydään tänään.

Tapahtumien kulku ei ole ihan yksiselitteinen, ja vaikuttaa siltä, että osalliset eivät välttämättä itsekään muista mitä tarkalleen ottaen tekivät vaikkapa iltapäivällä tammikuun 11. päivä 2004.

Ja mikä sitten on tämä vallankumouksellinen idea, josta nyt taistellaan kera kynsin ja hampain? Jotain käsittämättömän upeaa siinä täytyy olla, että saadaan uutisten mukaan 31 miljoonaa ihmistä rekisteröitymään Facebookiin omalla nimellään ja muilla todellisilla henkilötiedoillaan. (Onko kukaan koskaan kuullut ConnectU:sta? Ei ihme, jos ei ole, sillä sillä on vaivaiset 70 000 käyttäjää.)

Feibussa käydään ihan hauskaa sosiaalista piirileikkiä. Seuransa saa valita itse. BBC:n mukaan Facebookin käyttäjäryhmä sijoittuu pääosin ikähaarukkaan 18-35, minkä johdosta palvelu näyttäytyy ainakin mainostajien mielessä ja kielessä suoranaisena kultakaivoksena. Ongelma on vain siinä, että feibulaiset keskustelevat ja jakavat tietoja lähinnä tuttujen kesken. Mistähän he olisivat valmiita maksamaan, edes ajallaan?

BBC:n uutiset jäivät mieleen myös toisesta syystä. Olen aikoinani ollut kovasti kiinnostunut tietokoneen käytön visualisoinnista esimerkiksi elokuvissa tai tv-sarjoissa, satuinpa tähän liittyen kirjoittamaankin mm. hakkerielokuvista. Niiden yhteinen ongelma on se, että itse koneella näpräämistä on tavattoman vaikea kuvata kiinnostavalla tavalla. Näppäimistön ylle kumartunutta käyttäjääkään ei kukaan jaksa katsella. Ajatelkaapa vain kaikkien hakkerielokuvien kuningasta, The Matrixia — kuinka monta perusteellista tietokonekohtausta (alun lisäksi) siitä itse asiassa muistatte?

Kun nopeatempoisissa tv-uutisissa kerrotaan Facebookin kaltaisesta verkkoyhteisöstä, halutaan tietenkin näyttää, miten palvelu käytännössä toimii. No, näin ei ymmärrettävistä syistä voida tehdä. Jotain on kuitenkin keksittävä, sillä uutisaihetta käsitellään minuuttikaupalla, ja kuvitukseksi tarvitaan muutakin kuin ruma haastatellun asiantuntijan pää.

Kun on tarpeeksi zoomattu jonkun käyttäjän feibusivun pikku yksityiskohtiin, lisäsovelluksiin ja mainoksiin, näytetään huolellisesti erikoislähikuvassa, miten toimittaja kirjoittaa selaimen osoitekenttään kirjain kerrallaan: ”w-w-w-piste-f-a-c-e-b-b-eikuntakaisinpäin-o-…” Miten suloista!

Mainokset

10 kommenttia

 1. Tämä on mielenkiintoinen aihe tämä tietokoneen käytön visualisointi. Olen miettinyt monesti miten esim. jostain virtuaalimaailma-metaverse-aiheesta voi tehdä elokuvaa muuten kuin näyttämällä samaa kuvaa kuin käyttäjä näkee käyttäessään virtuaalimaailmaa. Eilisessä ulkolinjan Second life-dokkarissa taidettiin näyttää ehkä 2/3 ajasta Second life-kuvaa ja loppu puhuvia päitä. Jatkossa Hollywoodin pitää siirtyä tekemään virtuaalimaailmassa kuvattuja elokuvia, kun VM:llä on tarpeeksi monta käyttäjää, eikä niitä voi mitenkään muuten visualisoida kuin näyttämällä VM:n sisäistä kuvaa. Järjestetäänkö veikkaus: Milloin tulee ensimmäinen ison budjetin hollywood elokuva, jossa juonta selkeästi viedään eteenpäin avatarien avulla VM:n sisällä tai väh. 15% elokuvasta on VM-kuvaa? Minun veikkaus: 2010 kevät/kesä


 2. Jahas, tähän liittyen olikin jo eilen uutinen http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=11&rss=11&news_id=200719000
  mutta siinä onkin oikeat näyttelijät, eli oikeastaan jo perinteinen videopelielokuva


 3. No, yksi yritys tehdä mainstream-hollywoodtyyppistä elokuvaa VM-kuvaa käyttäen on suuri suosikkini Stay Alive (2006), jossa yllättävänkin merkittävä osa (veikkaisin jotain 20%) oli ”kuvaa pelimaailman sisältä”. Leffan teossa käytetty peli ei kyllä ollut mikään oikeasti markkinoilla oleva tuote, vaan itse elokuvaa varten tehty demo (ammattilaisten toimesta, tosin). Kirjoitin aiheesta Nyt pelittää -sivullekin tässä taannoin. Homma toimii kauniisti, ja itse elokuva on kunnianhimoinen yritys yhdistää leffakerronta ja juonenkuljetus pelin avulla/pelissä. Tosin oli kokonaisuudessa huonojakin puolia…

  Tuo on kiinnostava tuo mainitsemasi Wow-elokuva. ”Suuri eeppinen fantasia”, ”oikeilla ihmisillä”, ”nettiroolipelin alkamista edeltäneet tapahtumat”, ”sotaelokuva”, ”suuren mittakaavan taistelut”… Am I missing something?

  Kuulostaa ainakin siinä mielessä perinteiseltä tietokonepelielokuvalta, että sitä menevät joka tapauksessa katsomaan ne ihmiset, jotka pelaavat ko. peliä — ja ketään muuta ei voisi vähempää kiinnostaa.


 4. Stay alive oli mennyt minulta ohi, pahoittelen tietämättömyyttäni. Mutta koska siinä ei ollut aitoa VM:aa, niin se ei mene aiemmin määrittelemäni kriteerin sisään. Pointtihan oli se, että hollywoodin pitää ottaa mukaan joku isoista VM:sta, koska ne ovat käyttäjille tuttuja.


 5. Olen samaa mieltä siitä, että oikean, ison, massiivisesti pelatun VM:n käyttäminen elokuvassa on kiehtova ajatus. Mutta miksi ihmeessä Wow-elokuva sitten tehdään oikeilla ihmisillä?

  Voisin hyvin kuvitella, että vaikka perhedraamaan tulisi uutta potkua, jos osaa konflikteista ratkottaisiin miekkojen ja loitsujen avulla pelimaailmassa. You´ve Got M@il -tyyppisen romanttisen komedian voisi päivittää niin, että tyttö ja poika ihastuisivat toisiinsa virtuaalimaailmassa, ja vihaisivat toisiaan reaalitodellisuudessa… Ei mutta tässähän on oikeasti ideaa! Tarinoita elävästä elämästä ;)


 6. Jatka tuosta ja kässäri postiin osoitteena hollywood. Tässä muutamia alkuja lisää(laiton näyttelijät mukaan):

  a. Romanttinen komedia kolmiodraamasta siten, että mies(Jude Law) seurustelee IRL-naisen(Jennifer Aniston) kanssa ja sitten ihastuu VM:ssä toiseen(cameron diaz äänenä), eikä tiedä kumman valitsee ja perinteistä valinnan vaikeutta ja suhteiden kehittymistä.

  b. Nörtti luuseri ikuinen sinkku(Paul Giamatti) käy naisteniskemis-kursseilla VM:ssä ja tapaa sitten upean naisen(hieman elähtäneeksi tehty Gwyneth Paltrow) sekä IRL ja VM:ssä sattumalta. Nainen on uutistoimittaja VM-uutistoimistossa. Nörtti ei osaa päättää yrittääkö iskeä naista VM:ssä(esim. työn merkeissä) vai perinteisesti hurmaamalla IRL. Palloillaan IRL ja VM:n välillä ja seurataa kummassako nörtti onnistuu paremmin.

  c. Nuori college-tyttö(joku nuori nätti nouseva tähti) ihastuu nörtti koulukaveri-poikaan(Haley Joel Osment) joka perheineen viettää kaiken aikansa VM:ssä. Tytön pitää tehdä vaikutus poikaan ja tytön pitää opetella käyttämään VM:aa ja tekemään hieno avatar. Tyttö sitten ajan mittaan opettaa pojalle miten oikeassa elämässäkin voi olla hauskaa. Rakastuvat tytön opetellessa VM:ää ja pojan opetellessa oikeaan elämään. Perhe on hullunkurinen joilla hassuja tapoja sekoittaa IRL ja VM:ää.

  d. Sarjamurhaaja(Keanu Reeves) liikkuu ystävällisenä avatarina VM:ssä ja tutustuu VM:ssä uhreihinsa syvällisesti ennenkuin murhaa nämä. Rituaalisesti laittaa uhrit esille, eri paikkoihin VM:ssä. VM:ja nuorena harrastanut erikois-FBI-agentti(Heath Ledger) soluttautuu VM:an avatarina ja jäljittää sarjamurhaajaa siellä. Agentilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin kohdata murhaaja avatarina, jotenkin tekniset jäljityskeinot eivät johda mihinkään. Agentilla on sisko(Jessica Biel), joka käy VM:ssä ja sopii täysin uhriprofiiliin, eikä suostu poistumaan VM:sta vaikka agentti varoittaa, koska heillä on huonot välit. Agentti ja sisko oppivat paremmin ymmärtämään toisiaan, kun sisko joutuu murhaajan uhkaamaksi, mutta selviää.


 7. Viimeinkin pääsin sun blogiin asti! Ja miten: meidän blogit on peräkkäin Blogilistassa.

  Hyviä kirjoituksia täällä, täytyy perehtyä oikein ajan kanssa.


 8. Moi Tiina! Ai kun kiva että poikkesit. Mahtava blogi sulla – täytyyhän sitä nyt lähteä kunnianhimoisesti liikkeelle, jos kerran meinaa lähteä! Täällä asioita vaan pelitetään, mutta sinulta odotan ihan oikeita selityksiä… ;) (Olet oikeassa, blogiemme nimet toden totta alkavat samalla sanalla. Onko kyseessä hallituksen salaliitto? Aivopesu? Hiljainen manipulaatio!?)

  Tero: Loistavia kässärihahmotelmia! Tuollaisilla jotkut nimekkäät tekevät paljon rahaa. Sinulla näyttää olevan siellä ideahautomon tynkä jo pystyssä. Nyt eikun jalostamaan nämä valmiiksi tuotteiksi, ja maailma on kohta polvillaan.


 9. […] se tuli vastaan Kaiken pelityksessä elokuun alussa. Juttu vaikutti englanninkielisen maailman omalta jutulta, kiinnostavalta vain, jos […]


 10. […] se tuli vastaan Kaiken pelityksessä elokuun alussa. Juttu vaikutti englanninkielisen maailman omalta jutulta, kiinnostavalta vain, jos […]Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: