h1

Onko se karhu? Onko se ihminen? Ei, se on Beowulf (osa 2)

perjantai, 19. lokakuu, 2007

Okei, tarinan ainekset ovat siis kasassa, mutta kiinnostavatko ne oikeastaan ketään? Tällaisessa elokuvassa taustatarinan rooli on marginaalinen. Tärkeintähän on päästä esittelemään audion tukemaa visuaalista attraktiota tunnustetun myyttistä narratiivista tarinarakennetta vasten.

Beowulfissa keskeistä ei missään nimessä voi olla juoni, ja uskoisin, että jopa käsikirjoittajat ovat tajunneet sen. Sen takia he ovatkin keskittyneet leffan elokuvakerronnallisten keinojen uudelleenpohtimiseen.

Häiritsevällä tavalla kiinnostavaa Beowulfissa on se, että sen jokainen kuva on CGI:tä eli tietokoneella tuotettu. Elokuva on siis 100-prosenttinen animaatio, joka kuitenkin pyrkii mahdollisimman täydelliseen fotorealismiin. Juuri tässä on sen ero suhteessa esimerkiksi Richard Linklaterin A Scanner Darkly -elokuvaan, sillä siinä animointi itse asiassa loi elokuvan av-kerrontaan kirjaimellisesti uuden tason.

Elokuvan henkilöhahmoja ”näyttelevät” kuuluisat näyttelijät, joiden nimillä leffaa totuttuun tapaan markkinoidaan. Näin siis siitäkin huolimatta, että näyttelijöistä ”näkyy” lopputuotteessa vain ääni! On kutkuttavaa ajatella, että joku (todennäköisesti moni) maksaa täyden leffalipun hinnan nähdäkseen valkokankaalla idolinsa Anthony Hopkinsin tai Angelina Jolien, kun käytännössä näytteillä on kasa nörttien värkkäämiä pikku pikseleitä.

Leffan CGI:hin liittyy kuitenkin myös syvemmän pohdinnan arvoisia näkökohtia. Perinteisesti on ajateltu, että elokuvan tapaisessa av-tuotteessa esiintyvät todelliset henkilöt esittävät ja edustavat eli representoivat henkilöimiään kuvitteellisia hahmoja. Nyt kun koko elokuva on tietokoneella tehtyä animaatiota, tämä performatiivinen ulottuvuus nostetaan ikään kuin toiseen potenssiin: elokuvassa representoidaan representaatiota. Se kolmiulotteinen mallinnus, jonka tehtävä on näyttää, liikkua ja kuulostaa Anthony Hopkinsiksi kutsutun elävän ihmisen esittämältä kuningas Hroðgarilta, muuttuukin simulaatioksi — äärettömän tarkaksi tietokonemallinnukseksi oikean Anthony Hopkinsin performoimasta kuvitteellisesta Hroðgarista.

Simulaationäkökulma elokuvaan tuottaa esiin monta kiinnostavaa kysymystä.

Voiko esimerkiksi tämän elokuvan näyttelijäsuorituksia oikeastaan arvioida? Voivatko kriitikot kirjoittaa, että Ray Winstone tekee Beowulfina elokuvassa elämänsä roolityön, kun — tarkalleen ottaen — meillä ei ole aavistustakaan siitä, miten hyvin Ray Winstone -niminen näyttelijä Beowulfin rooliin solahtaa?

Ja miksi ihmeessä ylipäänsä luoda digitaalinen, esikuvalleen ihohuokosia myöten uskollinen Angelina Jolie, kun tekniikan avulla voisi luoda ihan minkä tahansa näköisen naishahmon? Selitykseksi ei kelpaa se, että Mrs. Jolie on maailmanhistorian kaunein ja täydellisin nainen, jota upeampaa ilmestystä ei osata edes kuvitella.

Ja vielä: onko uusi pelisukupolvi jo niin ehdollistunut polygoni-ihmisten tiirailuun, että heille tällaisen simulaation näkeminen on silkkaa (hyper)realismia?

PS. Selittääkää minulle vielä sekin, että miten ihmeessä maailmassa, jossa vähäpätöisimmillekin pikkuhahmoille ja jopa aseille on annettu nimi ja identiteetti, yksi keskeisistä — ellei keskeisin, tai ainakin mielenkiintoisin — hirviöistä tunnetaan nimellä ”Grendelin äiti”? Siis nainen, jolla kyllä näyttäisi riittävän voimaa ja omaa tahtoa, tyytyy osaansa ”Grendelin äitinä”!?

Mainokset

2 kommenttia

  1. Grendelin äiti. Naiset määrittyvät suurten miespoikiensa (tai miesmiestensä) kautta, tietty.


  2. Tai jopa hirviö-poikiensa. Tai ehkä juuri niiden… Äh, mutta silti. Äiti ja poikalapsi. Ajatukset ohjautuvat arkaaisille radoille…

    (poistin tuon toisen kommentin, kun oli kahteen kertaan sama.)Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: