h1

Jumala suojelkoon internetiä

perjantai, 8. syyskuu, 2006

Nettineutraalius (network neutrality) on periaate, jonka tarkoituksena on taata kaikkien ihmisten ulottuville vapaa ja avoin internet. Sen tavoitteena on antaa jokaiselle käyttäjälle pääsy haluttuun sisältöön sekä mahdollistaa kunkin valitsemien laitteiden ja ohjelmien käyttö. Nettineutraaliuteen kuuluu, että verkkoyhteyden tarjoajan jobi on siirtää dataa puuttumatta siihen, mikä data on siirtämisen arvoista tai minkä sisällön siirtoa tuetaan suuremmalla panostuksella kuin jonkun toisen.

Nettineutraalius on syntynyt tarpeeseen erottaa signaalinsiirto sisällöstä sekä sen omistusoikeuksista ja alkuperästä käytävistä keskusteluista. Koska internet ei lähtökohtaisesti ole rakentunut demokratiaa estävien hierarkioiden, varallisuuserojen tai sosiaalisen segregaation varaan, pitäisi sen kautta taata jatkossakin yhdenvertaisuuden ja sananvapauden kaltaisten ideaalien toteutuminen.

Kuulostaapa ylevältä. Mutta koska internet on amerikkalainen keksintö, niin tästäkin asiasta käydään USA:ssa loputtomalta tuntuvia väittelyjä ja kiistoja. Eikä asia tosiaan olekaan aivan mustavalkoinen.

Vastakkain asettuvat esimerkiksi Join the Fight for Internet Freedom ja Huffington Postin bloggaaja Mike McCurry, joka ei jaksa enää käydä keskustelua kommentoijiensa kanssa.

Ja mitä pitäisi ajatella The Broadband-bändistä, joka valjastaa jo Jeesuksenkin internetin suojelutyöhön?

Näitä juttuja on muuten hauska mietiskellä, kun televisiosta tulee François Truffautin elokuvaklassikko Fahrenheit 451.

[via Tedlog.]

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: